Plastmasas pudeļu skaits Latvijas piekrastē samazinājies par 61%

2024. gada 1. februārī aprit divi gadi, kopš Latvijā sāka darboties dzērienu iepakojumu depozīta sistēma. Kā apliecina biedrības “Zaļā brīvība” un Vides izglītības fonda veiktā piekrastes monitoringa rezultāti, 17 pētījumam izvēlētajos piekrastes objektos izmesto plastmasas pudeļu skaits samazinājies par 61%, salīdzinot ar datiem pirms depozīta sistēmas ieviešanas (2021.g.). Alumīnija skārdeņu daudzums samazinājies par 52%, bet visām uz depozīta sistēmu attiecināmajām frakcijām kopumā samazinājumu ir par 49%. Vismazākais samazinājums (28%) ir bijis stikla pudelēm. Divu gadu laikā vairāk nekā 1400 automatizētajos un manuālajos depozīta punktos visā Latvijā iedzīvotāji nodevuši 650 miljonus tukšās taras vienību, turklāt, salīdzinot ar 2022. gadu, pērn sistēmā nodots par 74% vairāk iepakojumu.

Depozīta sistēmas otrā darbības gada laikā iedzīvotāji nodevuši 397,6 miljonus iepakojuma vienību, bet dzērienu ražotāji un importētāji līdz 2023. gada 31. decembrim (ieskaitot) tirgū laiduši 499 miljonus depozīta produktu. “Kopējais atgriešanas rādītājs par depozīta sistēmas otro darbības gadu sastāda 80%, taču ir virkne iepakojumu veidu, kurus jau tagad sistēmā  atgriež 90% un pat lielākā apmērā, piemēram, atkārtoti uzpildāmās stikla pudeles un alus PET iepakojumā. Priecē, ka pats svarīgākais mērķis – tīrāka Latvija – ar sistēmas palīdzību jau tiek sasniegts, un to apliecina ne tikai subjektīvi novērojumi, bet arī dažādu vides monitoringu dati. Turklāt to pamana arī pati sabiedrība un tas dod papildu motivāciju izmantot depozīta sistēmu un nodot visu iegādāto iepakojumu. Mūsu mērķis šogad ir sasniegt vismaz 84% lielu atgriešanas rādītāju,” stāsta SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.


Sistēmas otrajā darbības gadā DIO pārstrādei sagatavojis kopumā vairāk nekā 16 930 tonnas depozīta iepakojumu – 6650 tonnas PET iepakojumu, 1680 tonnas alumīnija un 8600 tonnas stikla. Savukārt ražotājiem atkārtotai uzpildei atgriezti 65 miljoni atkārtoti uzpildāmo (AU) stikla pudeļu – jāpiebilst, ka Latvijā ir viena no retajām depozīta sistēmām pasaulē, kas nodrošina universālo stikla pudeļu centralizētu savākšanu un nodošanu plašam ražotāju lokam atkārtotai uzpildei. Šobrīd AU universālās jeb standarta pudeles formu lieto 28 dažādi dzērienu ražotāji. Plašāk lasāms šeit.


Avots: depozitapunkts.lv 2024. gada 1. februāris