Noslēdzies konkurss „Labākais iepakojums Latvijā 2023”


Ikgadējais nozares konkurss „Labākais iepakojums Latvijā”, ko kopš 1996. gada organizē Latvijas Iepakojuma asociācija, ir noslēdzies ar rezultātu paziņošanu un uzvarētāju apbalvošanu.

Šogad konkursā piedalījās 17 dalībnieki ar 31 darbu, un to vērtēšanā  vairākos posmos bija iespējams iesaistīties ne tikai nozares profesionāļiem, bet arī patērētājiem. Septembrī starptautiskās izstādes „Riga Food” apmeklētāji balsoja par iesniegtajiem darbiem, oktobrī un novembrī – interneta lietotāji, kā arī ekspertu žūrija un konkursa atbalstītāji. Žūrijas darbus vērtēja piecās kategorijās atbilstoši konkursa Nolikumā definētajiem kritērijiem: konstrukcija, forma, dizains, funkcionalitāte, realizācijas kvalitāte, ilgtspēja u.c.


Konkursa uzvarētājs šogad ir Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts ar iepakojuma projektu iepakotu produktu aizsardzībai ar micēlija kompozīta materiāla granulām, saņemot Galveno balvu – dalību Pasaules Iepakojuma organizācijas starptautiskajā konkursā „WorldStar for Packaging” 2024. gadā.


Konkursa citās kategorijās augstāko vērtējumu ieguva:

AS “Balticovo” par iepakojumu “Brīvas turēšanas vistu olas” kā primāro iepakojumu;

SIA “Folded” par iepakojumu “Aranet” gaisa kvalitātes sensoram kā sekundāro iepakojumu;

AS “VG Kvadra Pak” par iepakojums “Laphroaig” alkoholiskajam dzērienam kā dāvanu iepakojumu;

AS “VG Kvadra Pak” par iepakojumu “Kyrö” alkoholiskajiem dzērieniem kā iepakojuma sērija;

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts par sekundārā iepakojuma projektu no micēlija kompozīta materiāla kā iepakojuma projekts.


Izstādes „Riga Food” apmeklētāji visvairāk balsoja par SIA “Rudys Brewing Co”.  etiķetēm bezalkoholiskajam dzērienam “Rudy’s Kombucha”. Savukārt patērētāju balsojumā internetā uzvarēja SIA “Brandbox” iesniegtais iepakojums “Lido” pārtikas produktu sērijai.


Konkursu atbalsta Eiropas Iepakojuma institūciju konsorcijs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), izstāžu rīkotājsabiedrība “BT1”, Latvijas Zaļais punkts, GS1 Latvija, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija, LDDK Drukas un mediju tehnoloģiju Nozares ekspertu padome, Latvijas Iepakojuma sertifikācijas centrs, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa, Latvijas Dizaineru savienība un uzņēmums “Nordic Plast”.


Visvairāk atzinību piecās kategorijās saņēma Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts ar micēlija kompozīta materiāla sekundārā iepakojuma projektu: 1. vieta kategorijā „Iepakojuma projekts”, kā arī vairāki Atzinības raksti – to vidū no VARAM nominācijā “Videi draudzīgākais iepakojums” – par bioloģiski noārdāmu iepakojumu, kas veicina plastmasas iepakojuma patēriņa samazināšanu un aprites ekonomikas principu īstenošanu, kā arī no LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas par inovatīvu, praktisku, daudzfunkcionālu iepakojuma risinājumu u.c.


Kopumā visvairāk balvu ieguva divi dalībnieki:

– AS „VG Kvadra Pak”: vienu 1. vietu, divas 2. vietas un vienu 3. vietu ekspertu žūrijas vērtējumā, kā arī Atzinības rakstus no GS1 par precīzu GS1 un ISO standartu ievērošanu EAN-13 svītrkoda simbola attēlošanā un izvietošanā uz iepakojuma “Anthon Berg” adventes kalendāram un dāvanu iepakojuma “Laphroaig”, “Aperol Spritz”, “Bulldog” alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī no Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas par alkoholiskā dzēriena “Laphroaig” dāvanu iepakojuma perfektu izpildījumu un izcilu eleganci, un Sertifikātu no izstāžu rīkotājsabiedrības “BT1” par 3. vietu izstādes “Riga Food” apmeklētāju vērtējumā;

– Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts: Galvenā balva, vienu 1. vietu un vienu 3. vietu ekspertu žūrijas vērtējumā, kā arī vairākus Atzinības rakstus –  par micēlija kompozīta materiāla sekundārā iepakojuma projektu un projektu iepakotu produktu aizsardzībai ar micēlija kompozīta materiāla granulām no VARAM nominācijā “Videi draudzīgākais iepakojums”, no Latvijas Zaļā punkta par ilgtspējīgu iepakojuma risinājumu, no LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas, kā arī no Latvijas Iepakojuma asociācijas un Latvijas Dizaineru savienības.


Konkursa rezultāti visās nominācijās, kā arī konkursa darbi un apraksti apskatāmi šeit.


Nacionālais konkurss par labāko iepakojumu notiek ikgadu, un savus darbus var pieteikt iepakojuma pasūtītāji, dizaineri, ražotāji, iepakotāji un preču izplatītāji.


Konkursa „Labākais iepakojums Latvijā 2023″ GRAND PRIX ieguvējs – iepakojuma projekts iepakotu produktu aizsardzībai ar micēlija kompozīta materiāla granulām (iesniedzējs – Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts)
Konkursa „Labākais iepakojums Latvijā 2023″ dalībnieki un atbalstītāji