Kāds ir iepakojuma ceļš depozīta sistēmā?

Jau kopš 2022. gada 1. februāra Latvijā darbojas dzērienu iepakojumu depozīta sistēma. Taču, kas notiek ar iepakojumiem pēc to ievietošanas taromātā un kā depozīta sistēmas operators nodrošina to 100% pārstrādi?

Publicitātes foto

Lai nodrošinātu efektīvu, drošu un ātru nodoto iepakojumu uzskaiti un sagatavošanu pārstrādei tepat Latvijas robežās, Salaspils novada Aconē tika uzbūvēts šķirošanas centrs, kas ļauj apstrādāt līdz pat 3 miljoniem tukšo iepakojuma vienību dienā. Šķirošanas centrs ir aprīkots ar mūsdienīgām iekārtām, kas veic vairākas svarīgas funkcijas, tostarp caurspīdīgā un pārējā PET iepakojuma šķirošanu, alumīnija un tērauda iepakojuma šķirošanu, manuāli pieņemtā un stikla iepakojuma uzskaiti, kā arī visu veidu iepakojumu sagatavošanu transportēšanai uz pārstrādes vai atkārtotas uzpildīšanas vietām.

“No caurspīdīgā PET pārsvarā izgatavo jaunas PET pudeles, bet no krāsainā PET gatavo šķiedras, kas izmantojamas tekstila, paklāju un citu produktu ražošanā. Šo daudzpusīgo materiālu pēc pārstrādes tāpat var izmantot, lai izgatavotu PET materiālu dažāda veida pārtikas un nepārtikas iepakošanai, kravas nostiprināšanas lentes, ko parasti redzam mēbeļu un citu lielgabarīta produktu iepakojumā, pildvielas segām, celtniecības materiālus, skaņas izolācijas risinājumus un pat poliestera apģērbu,” skaidro SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Pirms iepakojumu nodošanas pārstrādātājiem materiāls tiek sapresēts ķīpās, lai tā transportēšana būtu pēc iespējas efektīvāka. Pēc depozīta iepakojumu apstrādes šķirošanas centrā, tie tālāk mēro ceļu uz dažādiem pārstrādes uzņēmumiem. PET materiāls tiek pārstrādāts pašmāju uzņēmumā AS “PET Baltija”, alumīnija iepakojums mēro ceļu uz Vāciju pie uzņēmuma “Novelis Deutschland GmbH”, bet stikls tiek pārstrādāts Lietuvas UAB “Kauno stiklas”.

Depozīta sistēmas operatora pārstāvis ir pārliecināts, ka arvien lielākai sabiedrības daļai kopš depozīta sistēmas ieviešanas tukšie dzērienu iepakojumi ir ieguvuši jaunu vērtību – tie ir nevis vienkārši atkritumi, bet vērtīgs resurss, jo aiz katras pārstrādei nodotās pudeles slēpjas ietaupītas kilovatstundas, neizlietoti naftas litri un dabasgāzes kilogrami. Plašāk lasāms šeit.


Avots: Delfi.lv 2023. gada 20. oktobris