Depozīta sistēmas atkārtoti uzpildāmo pudeļu aprites modelis

Pagājušajā nedēļā Rīgā norisinājās starptautiskā konference “Iepakojumu atkārtota izmantošana un pārstrāde depozīta sistēmas ietvaros”, ko organizēja platforma “Reloop” sadarbībā ar Valsts vides dienestu (VVD) un SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO). Viesi no Eiropas valstīm tika iepazīstināti ar Latvijas depozīta sistēmas rezultātiem un novērojumiem par sistēmas pozitīvo ietekmi uz vides tīrību.

Konferencē klātienē un attālināti piedalījās pārstāvji no vairāk nekā 23 pasaules valstīm. Dalībnieku vidū ir gan ražotāji, mazumtirgotāji, Eiropas Komisijas un dažādu valstu valdības pārstāvji, kas atbild par depozīta sistēmas ieviešanu, gan arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

“Tuvākajos gados depozīta sistēma tiks ieviesta daudzās pasaules valstīs, tādēļ Latvija kā valsts, kurā depozīta sistēma darbojas tikai otro gadu, ir interesanta ar sistēmas ieviešanas pieredzi, sākuma posma rezultātiem un jo īpaši ar atkārtoti uzpildāmu (AU) pudeļu aprites procesu. Šādas pudeles ir arī citās valstīs, tomēr esam unikāli ar AU universālo jeb standarta pudeli – šīs pudeles formu šobrīd lieto 28 dažādi dzērienu ražotāji,” stāsta SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Latvijā ir viena no retajām depozīta sistēmām pasaulē, kas nodrošina universālo stikla pudeļu centralizētu savākšanu un nodošanu plašam ražotāju lokam atkārtotai uzpildei. Atkārtoti uzpildāmais iepakojums sastāda aptuveni 16% no visiem depozīta iepakojumiem, turklāt vienu pudeli iespējams atkārtoti izmantot līdz pat 15 reizēm. Kopš 2022. gada 1. februāra ražotājiem atkārtotai uzpildei nodoti jau 95 miljoni pudeļu, tādējādi palīdzot ietaupīt milzīgu enerģijas daudzumu, kas pretējā gadījumā tiktu izlietots jaunu stikla pudeļu izgatavošanai.

Viens no depozīta sistēmas galvenajiem mērķiem ir samazināt atkritumu nonākšanu Baltijas jūras krastā, upēs, mežos, parkos un citās cilvēku apmeklētās vietās dabā. Kā liecina jaunākie vides organizāciju un aktīvistu veiktie mērījumi, dzērienu iepakojumu daudzums piekrastē un upēs ir būtiski samazinājies. Piemēram, šī gada “Mana jūra” ekspedīcijā secināts, ka trīs depozīta sistēmā iekļautās frakcijas – PET, stikla un skārda iepakojums – ir samazinājušas kopējo piekrastes piesārņojumu par 40% līdz 50%.  Plašāk lasāms šeit.


Avots: depozitapunkts.lv 2023. gada 26. septembris