IZSTĀDES “RIGA FOOD 2023” IESPAIDI

No 2023. gada 7.-9. septembrim Rīgā notika 24. starptautiskā izstāde “Riga Food”, kas pulcēja pārtikas un dzērienu, iepakojuma materiālu un iepakojuma ražotājus, inovatīvu tehnoloģiju un iekārtu izstrādātājus, ēdināšanas speciālistus, viesnīcu un tirdzniecības darbiniekus. Šogad piedalījās 420 uzņēmumu no 30 valstīm, nacionālajos stendos bija pārstāvēti uzņēmumi no deviņām valstīm. Tā ir lielākā pārtikas izstāde Baltijā, kas apkopo un nosaka nozares attīstību, demonstrē jaunākās norises un sniedz iespēju iepazīties ar uzticamiem nozares uzņēmumiem.


Uzvarētāju apbalvošanas ceremonija

Apmeklēt izstādi rosināja gan svinīga atklāšanas ceremonija, gan virkne informatīvo pasākumu. To vidū   dažādu konkursu laureātu apbalvošana, – jāmin, piemēram, Nordic International Cider Awards (NICA) konkurss starp Ziemeļvalstu un Baltijas valstu uzņēmumiem.


Savukārt Ukrainas Iepakotāju klubs šogad, organizējot XXV nacionālo konkursu “Ukrainas iepakojuma zvaigzne” un “Ukrainas etiķete”, aicināja piedalīties arī iepakojuma uzņēmumus no Latvijas, Polijas un Turcijas.Latvijas dalību abos konkursos atbalstīja Latvijas Iepakojuma asociācija kopā ar uzņēmumiem “Smiltenes Piens”, “VG Kvadra Pak” un “BrandBox”, kas uz Kijevu nosūtīja iepakojuma un etiķešu paraugus. Starptautiskā profesionālā žūrija atzīmēja “BrandBox” iepakojuma un etiķešu dizaina augsto līmeni, par uzvarētājiem atzīstot 2 iepakojuma sērijas Dr. Pakalns zīmola produktiem (pieaugušajiem un bērniem), kā arī 2 etiķetes – Steinhauer`s alum un House of Riga Black Balzam karstajam dzērienam. Konkursā uzvarēja “VG Kvadra Pak” ar iepakojumu auzu pārslām “Par stipru Ukrainu”.


Tradicionālā BT 1 izstāde deva iespēju Rīgā saņemt balvas “VG Kvadra Pak” un “BrandBox” pārstāvjiem. Balvas un diplomus uzvarētājiem pasniedza Ukrainas Iepakotāju kluba prezidente Veronika Halaidži un konkursa žūrijas dalībniece, Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes priekšsēdētāja Iveta Krauja. Diploms par auglīgu sadarbību ar Iepakotāju klubu piešķirts Ivetai Kraujai, kura personīgi veicinājusi būtisku sadarbības attīstību starp Latvijas un Ukrainas iepakojuma organizācijām, īpaši pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un kara apstākļos.


Ukrainas nacionālais stends

Ukrainas uzņēmumu dalību izstādē “Riga Food” organizēja Ukrainas vēstniecība Latvijas Republikā, Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvniecība Latvijā, Ukrainas Tirdzniecības nams, Ukrainas Darba devēju federācija, globalizācijas dienests Ukrainas biznesam NAZOVNI un Ukrainas Ārlietu ministrijas Eksportētāju un investoru padome. Izstādes pirmajā dienā nacionālo stendu svinīgi atklāja Anatolijs Kucevols, Ukrainas vēstnieks Latvijā, kopā ar Latvijas zemkopības ministru Didzi Šmitu, Rīgas Domes vicemēru Edvardu Ratnieku, starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētāju Viesturu Tīli, izstādes “Rigas Food” projekta vadītāju Rolandu Nežbortu. Klātesošos sveica arī Ukrainas Tirdzniecības nams Latvijā.


Nacionālajā stendā savu produkciju prezentēja 40 uzņēmumi, kas ražo dažādus pārtikas un dzērienu produkciju, iepakojumu, iepakojuma materiālus un iekārtas. Ukrainas Iepakotāju klubs prezentēja speciāli angliski sagatavoto žurnāla “Packaging” numuru, kā arī kluba biedru produkciju – uzņēmuma “Evotek” ražotos polimēru iepakojuma materiālus un gatavo iepakojumu un uzņēmuma “Univest Marketing” ražotos papīra maisiņus un traukus ātrās ēdināšanas vajadzībām. Mūsdienīga iepakojuma risinājumus, kas izgatavoti no polimēru materiāliem, demonstrēja uzņēmums “Dzherelo” no Dņepras, “Chernigov Package”  zīmola “Cherpack” maisiņus no polimēru materiāliem, kā arī papīra krūzes un galda piederumus “Vomax 2012” no “Kropivnicskyi” un iepakošanas iekārtas “Barsky Mashzavod” un “PET” no Čerņigovas. Izstādē ar atsevišķiem stendiem bija pārstāvēti uzņēmumi “Paper Eco Suite”, “Lviv Garden” un “Stolichnaya Mill”.

Nākošajā dienā bija īpašs notikums, jo izstādi apmeklēja Latvijas Republikas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš tikās ar Ukrainas uzņēmumu pārstāvjiem un apskatīja eksponēto produkciju. Īpašu interesi viņš izrādīja par Iepakotāju kluba un žurnāla “Upakovka” redakcijas darbu kara laikā un par kluba sadarbību ar Latvijas Iepakojuma asociāciju. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs izteica atbalsta vārdus un novēlēja Ukrainas tautai uzvarēt ātrāk agresoru un atjaunot savu valsti.

​Interese par Ukrainā ražotajiem produktiem bija pietiekoši augsta visu izstādi. Uzņēmumu pārstāvji stāstīja par produkciju un uzņēmumu darbu sarežģītajos apstākļos. Izstādē iegūtā informācija palīdzēs iegūt jaunus klientus un paplašināt tirgus iespējas. Un pasaule uzzinās vairāk par Ukrainu, tās strādīgajiem cilvēkiem un Ukrainas kvalitatīvajiem ražojumiem.                                                                                                                                                                   


Dr.ph. Veronika Halaidži, Ukrainas Iepakotāju kluba prezidente