Depozīta sistēmā nodots vairāk nekā pusmiljards dzērienu iepakojumu

Kopš 2022. gada 1. februāra depozīta sistēmā nodoti 511 miljoni jeb vairāk nekā pusmiljards iepakojuma vienību. Tādējādi, veicinot aprites ekonomiku, pārstrādei nodotas jau 7700 tonnas PET iepakojuma, 10000 tonnas stikla un 2140 tonnas alumīnija, bet dzērienu ražotājiem atkārtotai uzpildei atgriezti 92 miljoni stikla pudeļu. Kā liecina šī gada dati, no visiem pārdotajiem iepakojumiem iedzīvotāji visaktīvāk atgriež ūdens (88%), limonāžu (84%) un PET iepildīta alus (91%) iepakojumus, bet mazāk tiek atgriezti jaunā tvēruma produkti – no visa veida alkoholiskajiem dzērieniem PET un skārdenēs pašlaik atgriež 42%, bet no dzērienu sīrupiem 29%. Tādēļ SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību depozīta zīmei uz produktu etiķetēm, lai visi atbilstošie iepakojumi tiktu nodoti atpakaļ sistēmā.

“Mūsu lielākais gandarījums, sasniedzot pusmiljarda slieksni, nav šis ievērojamais cipars – būtiskākais blakusefekts ir tīrāka vide mums apkārt, ko apliecina ne vien mūsu pašu novērojumi, bet arī vairāku pašmāju vides organizāciju monitoringu rezultāti,” stāsta SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.


Gada izskaņā prognozē atgriešanas rādītāju kāpumu

Depozīta iepakojumu atgriešanas rādītājus ietekmē vairāki faktori, tostarp konkrētajā mēnesī tirgū laisto iepakojumu skaits, iedzīvotāju patēriņa un iepakojumu nodošanas tendences, dažādi svētki un brīvdienas. Piemēram, 2023. gada pirmajā pusgadā atgriešanas rādītājs bija 72%, jūlijā tas sastādīja 98%, bet augustā – 84%, kas skaidrojams ar to, ka iedzīvotāji atgrieza iepakojumus par iepriekšējiem periodiem, tostarp Jāņu brīvdienām. Paredzams, ka gada otrajā pusē atgriešanas īpatsvars būs lielāks, jo pakāpeniski atgriezīsies siltajā sezonā izlietotais iepakojums. Plašāk lasāms šeit.



Avots: depozitapunkts.lv 2023. gada 13. septembris