Pētījums: 60% depozīta sistēmas lietotāju nedēļā iegādājas 1-5 produktus depozīta iepakojumā

SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka 60% Latvijas depozīta sistēmas lietotāju nedēļā iegādājas vismaz 1-5 produktus depozīta iepakojumā. Jāpiebilst, ka iepakojumu nodošanas ziņā vēl ir vieta izaugsmei, jo pilnīgi visus iegādātos depozīta iepakojumus nodod 71% aptaujāto, bet katrs ceturtais sistēmas lietotājs atzīst, ka nodod lielāko daļu tukšo iepakojumu. Lai gan depozīta iepakojumu atgriešanas rādītāji pēc pirmā darbības gada vērtējami kā ļoti labi un šobrīd veido 85%, operators aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un nodot visus izlietotos dzērienu iepakojumus atpakaļ depozīta sistēmā.


Aktīvākās iepakojumu patēriņā un atgriešanā ir ģimenes ar bērniem

Izvērtējot DIO rīcībā esošos pētījuma datus par iepakojumu iegādes un atgriešanas paradumiem, var secināt, ka visaktīvākie depozīta produktu patērētāji, kas nedēļā iegādājas 11 un vairāk iepakojumu, ir vīrieši vecumā no 18 līdz 49 gadiem, ģimenes ar bērniem, iedzīvotāji ar vidējiem un vidēji augstiem ienākumiem, kā arī Pierīgā, Kurzemē, Latgalē un 8 lielajās pilsētās dzīvojošie. Savukārt 6–10 depozīta iepakojumus nedēļā visbiežāk iegādājas 18–59 gadus veci depozīta sistēmas lietotāji, kā arī ģimenes ar bērniem, pašnodarbinātie, kvalificēti speciālisti un strādnieki. Turpretī vismaz 1–5 depozīta iepakojumu iegāde nedēļas laikā ir īpaši izteikta iedzīvotājiem vecumā no 60 līdz 74 gadiem, mājsaimniecībām, kurās ir 2 cilvēki, kā arī studentiem un pensionāriem. Savukārt ļoti reti produktus depozīta iepakojumā iegādājas tikai 8% iedzīvotāju – visbiežāk tās ir sievietes, Vidzemē un laukos dzīvojošie.

Runājot par tukšo iepakojumu atgriešanu depozīta sistēmā, apzinīgākās sabiedrības grupas, kas nodod pilnīgi visus iepakojumus, ir iedzīvotāji vecumā no 30-39 gadiem, Vidzemē dzīvojošie un iedzīvotāji ar bērniem. Plašāk lasāms šeit.


Avots: depozitapunkts.lv 2023. gada 2. maijs