Kā depozīta sistēma attaisnojusi sevi pirmā gada laikā?

Depozītu sistēmas pirmā darbības gada laikā pārstrādei nodotas vairāk nekā 8500 tonnas depozīta iepakojuma. “Izklājot šos iepakojumus uz zemes, mēs varētu noklāt aptuveni 436 hektārus, kas ir piecas reizes lielāka platība par Vecrīgu,” tēlaini salīdzina SIA “Depozīta iepakojuma operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Lai arī taras depozītu sistēmas pirmais darbības gads nav bijis pavisam bez klupšanas akmeņiem, visas sistēmas darbības nodrošināšanā iesaistītās puses to saista ar iesācēju grūtībām un kopumā uzskata startu par veiksmīgu. ”Pirmā gada laikā depozīta sistēma veiksmīgi sākusi savu darbību, uzrādot labus rezultātus,” vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ­(VARAM) pārstāve Jana Jentkus, norādot, ka jau tagad, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Latvijas depozīta sistēmas pieņemšanas vietu pārklājums ir iedzīvotājiem visdraudzīgākais.

“Patlaban kopējais depozīta punktu skaits sasniedzis 1428 punktus, kas nozīmē, ka viens depozīta punkts darbojas uz vidēji 1322 iedzīvotājiem, kamēr Lietuvā viens punkts darbojas uz vidēji 1650 iedzīvotājiem,” skaidro Jentkus.

Savukārt SIA “Depozīta iepakojuma operators” (“DIO”) informē ka izaugsmi piedzīvojusi arī iepakojumu atgriešanas aktivitāte. “Pirmo sešu mēnešu laikā depozīta sistēmā tika nodoti 83,3 miljoni depozīta iepakojumu, bet no 1. augusta līdz 2023. gada 31. janvārim jau divtik – 166,7 miljoni iepakojuma vienību,” norāda “DIO” valdes priekšsēdētājs.


Pilnveido jaudas

Jau kopš 2022. gada notiek taromātu tīkla optimizēšana un pašlaik tiek strādāts, lai līdz vasarai jeb aktīvās dzērienu lietošanas sezonas sākumam tīkls būtu optimizēts. “Tirdzniecības vietās, kur pieprasījums pēc iepakojumu nodošanas ir lielāks, tiek uzstādīti jaudīgāki taromāta modeļi, savukārt vietās, kur iepakojumu nodošanas apjomi ir mazāki, nekā tika paredzēts, taromāti tiek nomainīti ar mazākas jaudas modeli, lai vienlaikus mazinātu arī aizņemto platību un patērētās elektrības daudzumu,” skaidro Miks Stūrītis. “Patlaban ir astoņas vietas, kur ir veiktas izmaiņas un esošie taromāti papildināti ar jauniem vai nomainīti ar jaudīgākiem. Plānots, ka izmaiņas tiks veiktas vēl vismaz 20 iepakojumu pieņemšanas vietās.”


Plastmasas piena taru nodot nevarēs

“Patlaban nav plānots depozīta tvēruma paplašinājums, īpaši ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas priekšlikumu par iepakojumu un izlietoto iepakojumu,” skaidro VARAM. Papildina Miks Stūrītis: “Tādi iepakojumi kā, piemēram, piena un jogurta pudeles, šampūnu pudeles, tetrapakas un burkas depozīta sistēmā nav iekļauti. Papildus tam piena produktu īpašības būtiski atšķiras no citiem dzērieniem, jo tie ātri bojājas un pastiprināti rūgst, tādēļ pastāv vairāki higiēnas riski – šādu ­iepakojumu ­nodošana var radīt nepatīkamas smakas depozīta punktos, kā arī radīt higiēnas riskus tirgotājiem.” Plasāk lasāms šeit.


Avots: LA.lv 2023. gada 20. marts, autors Ieva Ēvalde