“STORA ENSO PACKAGING” IEGŪST STARPTAUTISKU IEPAKOJUMA BALVU

Pasaules Iepakojuma organizācijas (World Packaging Organisation) starptautiskajā konkursā “WorldStar for Packaging” augstu novērtējumu ieguvis SIA “Stora Enso Packaging” un saņems uzvarētāja balvu par iepakojumu balansa ritenim “Choppy Bike”. Apbalvošanas ceremonija notiks Diseldorfā, iepakojuma izstādē “Interpack” (Vācija) 2023. gada  6. maijā.


Konkursā iesniegtos 488 darbus no 41 valsts vērtēja starptautiska žūrija ar 45 ekspertiem no 44 iepakojuma organizācijām. 228 uzvarētāju vidū ir SIA “Stora Enso Packaging” ar iepakojumu balansa ritenim “Choppy Bike”. Jāatzīmē, ka Latvijas uzņēmuma ražojums piedalījās konkursa kategorijā „Rotaļlietas”, kurā ir tikai vēl viens balvas saņēmējs – „Stora Enso China Packaging”.


Iepakojums izgatavots no viegla un plāna brūna gofrētā kartona un apdrukāts ar vienu krāsu. Iepakojums ir trīsdaļīgs: 1. ārējais – kā transporta un primārais iepakojums; 2. ielikņa kārba, kas satur un aizsargā produktu, 3. mazā kaste detaļu savienojumiem. Iepakojums ir ergonomisks patērētājam, tā pārnēsāšanai nav vajadzīgs papildus iepirkuma maiss, jo kārbai ir rokturis. Atverot ielikņa kārbu, redzamas kompakti savietotas balansa ritenīša detaļas. Kārbas iekšpusē redzama ilustrēta smalka apdruka ar papildu funkcionalitāti: var izmantot kā galda spēli, vai apgriežot ieliktņa detaļas otrādi, ir iegūts tuneļa labirints bumbiņu ripināšanai vai mašīnu sacīkšu trase. Domājot par ilgtspēju un bērnu radošuma attīstīšanu,  kārbām piešķirta otrā dzīve pēc produkta izpakošanas, jo iepakojumam nav jākļūst par atkritumiem.


Iepakojums „Choppy Bike” saņēma 1. vietu kategorijā tirdzniecības iepakojums nepārtikas produktiem nacionālajā konkursā „Labākais iepakojums Latvijā 2021”, ko organizē Latvijas Iepakojuma asociācija, un tika izvirzīts dalībai Pasaules Iepakojuma organizācijas  konkursā.


Latvijas uzņēmumi kopš 1998. gada, kad  sāka piedalīties prestižajā konkursā “WorldStar”, saņēmuši jau divdesmit balvas – apbalvoti uzņēmumu „VG Kvadra Pak”, “Stora Enso Packaging”, “Austra Pak”, „Tukuma Piens”, „Latvijas Balzams”, „Dobeles Dzirnavnieks” u. c. iepakojumi.


„WorldStar for Packaging” ir lielākais profesionālais konkurss pasaulē, kura balva ir ievērojams sasniegums iepakojuma nozarē. Pasaules Iepakojuma organizācija konkursu rīko kopš 1970. gada, aicinot pieteikt dalībai nacionālo konkursu žūriju izvirzītos labākos iepakojumus no Eiropas, Āzijas, Amerikas, Āfrikas. Konkursa uzvarētājus nosaka starptautiska žūrija, kurā piedalās pārstāvji no pasaules iepakojuma organizācijām, asociācijām un institūtiem. Latvijas Iepakojuma asociācija ir biedrība, kurā apvienojušies Latvijas uzņēmēji – iepakojuma ražotāji, tirgotāji, lietotāji, eksperti. Kopš 1996. gada LIA ir Pasaules Iepakojuma organizācijas (WPO) pilntiesīga dalībniece. Galvenie LIA mērķi ir nodrošināt iepakojuma nozares attīstību, progresīvu iepakošanas tehnoloģiju ieviešanu, racionālu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas sistēmu izveidi valstī, mērķtiecīgu komunikāciju attiecībās ar likumdevēju, patērētāju, sabiedrību.