Depozīta sistēmā nodoto iepakojumu skaits pārsniedzis 200 miljonus vienību

Kopš 2022. gada 1. februāra depozīta sistēmā nodoti jau vairāk nekā 211 miljoni iepakojuma vienību – tie ir aptuveni 112 iepakojumi uz katru Latvijas iedzīvotāju. Savukārt tirgū deviņu mēnešu laikā (februāris-novembris) laisti 336 miljoni depozīta iepakojumu.

Ņemot vērā, ka aizritējis depozīta sistēmas pirmais darbības gads un sabiedrība savā ikdienā ir ieviesusi pilnīgi jaunu paradumu, kā arī ņemot vērā samērā garo pārejas periodu, kad tirgū tika laisti gan iepakojumi ar depozīta zīmi, gan bez tās, SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis uzskata, ka saniegtie rādītāji ir adekvāti. “Ja vērtējam atgriešanas īpatsvaru, kas sasniegts šobrīd, redzam, ka sistēmā tiek atgriezti vairāk nekā 80% iepakojumu – piemēram, oktobrī iedzīvotāji nodeva vairāk nekā 86% no tirgū laistā iepakojuma. Vienlaikus jāatceras, ka būtiska daļa no tirgū laistā iepakojuma sistēmā atgriezīsies vēlāk, jo šobrīd šie iepakojumi atrodas gan tirgotāju noliktavās un veikalu plauktos, gan mājās pie pircējiem,” stāsta M. Stūrītis.

Depozīta sistēmas pirmo deviņu mēnešu laikā 47% tirgū laisto iepakojumu veido plastmasas jeb PET pudeles, bet 27% veido skārdenes. Atkārtoti uzpildāmās (AU) stikla pudeles sastāda 19%, savukārt 7% no tirgū laistajiem iepakojumiem ir vienreiz lietojamās stikla pudeles. Tāpat kopš februāra pārstrādei nodotas vairāk nekā 2900 tonnas PET iepakojuma, 3300 tonnas stikla un 850 tonnas alumīnija, bet dzērienu ražotājiem atkārtotai uzpildei atgriezti 39 miljoni pudeļu. Plašāk lasāms šeit.



Avots: depozitapunkts.lv 2022. gada 15. decembris