Rada dabai draudzīgus un “gudrus” iepakojumus

Šā gada “Inovāciju akadēmijas” izlaidumā tika prezentēta virkne ideju ar komercializācijas potenciālu, tai skaitā iepakojums no jūras aļģēm un tehnoloģija, kas spēj norādīt uz pH izmaiņām pārtikas produktā.


Plēve no jūras aļģēm

Publicitātes foto

Komandas “Seaweed Packaging” radītā biznesa ideja paredz ražot plēves veida iepakojumu no jūras aļģēm, kas varētu tikt izmantots gan pārtikas produktiem, gan kosmētikai. Tās autori – Rīgas Tehniskās universitātes bakalaura studiju programmas “Biotehnoloģija un bioinženierija” 2. kursa studenti Kitiju Paulu Melnbārdi plastmasas iepakojuma ietekme uz vidi ir satraukusi jau kopš skolas gadiem. Radusies doma par lielisku alternatīvu – biodegradējama, kompostējama un elastīga iepakojuma materiāla izstrādi no Baltijas jūrā atrodamajām jūraszālēm.

Interesi par dabai draudzīgo iepakojumi izrādījuši abi lielākie Latvijas kosmētikas ražotāji – “Madara Cosmetics” un “Stenders”. Tiek plānots izstrādāt elastīgu, optiski caurspīdīgu plēves veida iepakojumu, lai sākotnēji iekarotu ziepju un vannas bumbu tirgus segmentu. “Bumbas izšķīdīs vannā kopā ar iepakojumu, bet no ziepēm tas noies pirmajās mazgāšanas reizēs,” teic K. P. Melnbārde. “Sea­weed Packaging” komanda plāno sākt darbu pie prototipa izstrādes.


Iepakojums testē produkta kvalitāti

Smart Packaging” mērķis ir samazināt pārtikas atkritumus, uzrādot produktu kvalitāti, proti, ar krāsu izmaiņām papildinot pārtikas iepakojumu etiķetes. Idejas autore Latvijas Universitātes doktorante Rūta Ozola-Davidāne, norāda, ka bieži vien pircēji izmet ēdienu tikai tāpēc, ka nav pārliecināti par tā svaigumu. “Smart Packaging” tehnoloģijas pamatā ir svaiguma indikatoru spēja norādīt uz pH izmaiņām pārtikas produktā un iepakojuma vidē, kas rodas baktēriju piesārņojuma dēļ, pārtikai bojājoties. Indikatori maina krāsu reāllaikā no sarkanas uz zilu, kad pārtika sabojājas, tādējādi ļoti vienkāršā veidā patērētājiem norādot uz pārtikas kvalitāti.

“Smart Packaging” svaiguma indikatori ir piemēroti svaigiem un apstrādātiem gaļas un zivs produktiem ar potenciālu izmantot tos olu un piena produktiem. To galvenā priekšrocība ir tā, ka tie ir izgatavoti no netoksiskām un dabiskām izejvielām, izmantojami vairākām pārtikas grupām un ir ievietojami pārtikas iepakojumā dažādos risinājumos. Plašāk lasāms šeit.


Avots: LA.lv 2022. gada 13. jūnijs, autors: Kristīne Stepiņa