Labas manieres depozīta punktos – kas jāņem vērā depozīta sistēmas lietotājiem?

Depozīta sistēmas sešus mēnešus garais pārejas periods tuvojas noslēgumam, un jau no 1. augusta tirdzniecības vietās varēs atrasties tikai ar Latvijas depozīta zīmi marķēti dzērienu iepakojumi. Šajā laikā sabiedrības vidū izveidojušies paradumi saistībā ar depozīta iepakojumu nodošanu, turklāt lēnām veidojas arī iedzīvotāju uzvedības modelis depozīta punktos. Nodoto depozīta iepakojumu skaitam dienā pārsniedzot vienu miljonu, var secināt, ka liela daļa sabiedrības jauno paradumu ir veiksmīgi iekļāvusi savā ikdienā. Taču, lai sistēma pilnvērtīgi darbotos un iepakojumu nodošanas vide būtu patīkama ikvienam no mums, SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) dalās ar labās prakses vadlīnijām saistībā ar iepakojumu nodošanu depozīta punktos, kas būtu jāņem vērā katram sistēmas lietotājam.


1. Izmanto atkārtoti lietojamas somas, maisiņus vai kastes, nogādājot tukšos iepakojumus uz depozīta punktu.

2. Konteineros pie depozīta punktiem ievieto tikai atbilstošus iepakojumus, tos plastmasas, metāla vai stikla dzērienu iepakojumus, kurus taromāts nav pieņēmis.

3. Pilnībā iztukšo nododamos iepakojumus. Iesakām alus, sulu un saldo dzērienu iepakojumu izskalot, lai izvairītos no dzērienu atlieku iztecēšanas somā, automašīnā vai pašā taromātā,

4. Pārbaudi iepakojuma etiķeti – jābūt skaidri nolasāmam svītrkodam un Latvijas depozīta zīmei. Ikviens var pārliecināties par iepakojuma piederību depozīta sistēmai, ievadot iepakojuma svītrkodu īpašā pārbaudes rīkā DIO mājas lapā https://www.depozitapunkts.lv/lv

5. Seko līdzi norādēm, ievietojot iepakojumu taromātā. Iepakojumu taromātā jāievieto ar apakšējo daļu pa priekšu, taromātā jāievieto tikai pats iepakojums, iepakojums nevar būt saplacināts vai saplēsts. Plašāk lasāms šeit.


Avots: depozitapunkts.lv 2022. gada 26. jūlijs