Kam tiek par nenodoto pudeli depozītā iekasētie 10 centi?

Depozītu sistēma Latvijā darbojas jau piecus mēnešus. Līdz šim haosu sistēmā radīja tas, ka veikalos varēja nopirkt dzērienus gan ar, gan bez depozīta zīmes. Tā kā līdz ar 1. augustu beidzas pārejas periods un visām tirdzniecībā esošajām dzērienu pudelēm ir jābūt marķētām ar depozīta zīmi, tad šai problēmai vairs nevajadzētu būt aktuālai. Vienlaikus tas nozīmē, ka par ikvienu dzēriena pudeli no pircēja tiks iekasēti 10 centi un, ja viņš to nenodos, tad zaudēs depozītā samaksāto.

Nav noslēpums, ka ne visas pudeles, par kurām veikalā ir samaksāta depozītmaksa 10 centu apmērā, tiek arī nodotas. Daļa tiek vienkārši izmesta atkritumos, daļu nepieņem bojājumu vai kādu citu iemeslu dēļ. “Neatkarīgā” interesējās, kam paliek nauda par depozītā iekasēto, bet nenodoto pudeli.


SIA “Depozīta iepakojuma operators” valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis “Neatkarīgajai” skaidroja, ka depozīta sistēmas pamatdarbības izmaksas sedz trīs galvenie ieņēmumu veidi: ieņēmumi, ko sistēma gūst par savākto un pārstrādei nodoto materiālu, depozīta maksa par tiem iepakojumiem, kurus bezatbildīgi patērētāji neatgriež atpakaļ, savukārt pārējos, trūkstošos līdzekļus, kas nepieciešami sistēmas uzturēšanai un kas ir lielākā daļa no ieņēmumiem, veido ražotāju maksājumi par dalību depozīta sistēmā.

Piecu mēnešu laikā kopš sistēmas darbības sākuma tirgū laisti 138 miljoni iepakojumu, un līdz šim atpakaļ ir saņemti 72 miljoni iepakojumu. “Būtiski, ka tirgū laistie iepakojumi vēl aizvien atrodas apritē (veikalu noliktavās, veikalu plauktos), tāpat arī daļa atrodas pie patērētājiem vai nu neiztukšotā veidā ledusskapjos, vai arī tiek uzglabāta mājās kā izlietotā tara un gaida savu kārtu tikt nodotiem depozīta punktā,” stāstīja M. Stūrītis.


Valsts vides dienests (VVD) vērš uzmanību uz to, ka no 1. augusta varēs tirgot tikai tādus dzērienu iepakojumus, kas marķēti ar depozīta sistēmas zīmi. Tomēr vēl pirms nedēļas atsevišķi depozīta iepakotāji (ražotāji, izplatītāji vai importētāji) nebija noslēguši līgumu par piedalīšanos depozīta sistēmā vai turpināja izplatīt dzērienus depozīta iepakojumā bez speciālā marķējuma. Līdz jūlija sākumam ar SIA “Depozīta iepakojuma operators” līgumus bija noslēguši 224 depozīta iepakotāji un bija reģistrēts 3891 iepakojums. Plašāk lasāms šeit.


Avots: Neatkariga.lv 2022. gada 25. jūlijs, autors: Ilze Šteinfelde