UKRAINAS 2022. GADA NACIONĀLIE  KONKURSI PAR LABĀKO IEPAKOJUMU: IR UZVARĒTĀJI UN TURPINĀS PATĒRĒTĀJU BALSOJUMS

Tradicionāli katru pavasari Ukrainā notiek konkursi par labāko iepakojumu un etiķeti, un  šogad bija plānots organizēt  konkursus Ukrainas iepakojuma zvaigzne, Ukrainas etiķete un Nākotnes iepakojums  jau 24. reizi. Bet sākās karš, kas vienā mirklī pārtrauca mierīgo dzīvi. Pirms kara sākuma tikai 9 uzņēmumi bija paspējuši pieteikties konkursiem. Smagi atcerēties, bet daži uzņēmumi, kas nosūtīja savus iepakojuma paraugus konkursiem, pēc dažām nedēļām jau tika iznīcināti vai slēgti. Tomēr konkursa organizatori, proti, Iepakotāju klubs (Packers’ Club) un Kijivas Starptautiskais kontraktu gadatirgus (Kyiv International Contract Fair), nolēma, ka konkursi notiks! Atbalstu sniedza uzņēmumi Windmöller & Hölscher un Heidelberg Printing Machines Ukraine, kā arī Ukrainas iepakojuma un vides koalīcija un Polijas Iepakojuma kamera un Latvijas Iepakojuma asociācija.


2022. gada konkursos piedalījās 21 uzņēmums un 7 universitātes un akadēmijas no 11 Ukrainas pilsētām. Konkursiem iesūtītos 54 iepakojuma paraugus un 15 etiķešu paraugus vērtēja starptautiska žūrija, ko organizēja Polijas Iepakojuma kamera.


Šā gada uzvarētājus noteica  Ukrainas Pārtikas tehnoloģiju nacionālās universitātes (NUHT) asociētā profesore, Dr. Natalja Kuļik (Natalia Kulyk), UKRPAK priekšsēdētājs Volodimir Slabij (Volodymyr Slaby), Windmöller & Hölscher pārstāve Ukrainā Olena Turžanska (Olena Turzhanska), Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes priekšsēdētāja Iveta Krauja, Prof. Polijas Iepakojuma kameras prezidents Staņislav Tkačik (Stanislav Tkachyk), Informatīvi analītiskā centra Upakovka direktore Dr. Veronika Halaidži (Veronika Khalaydzhi) un Ukrainas iepakojuma nozares žurnāla Upakovka galvenais redaktors Dr. Valerij Krivošej (Valery Krivoshei), kurš vadīja žūrijas darbu. Saskaņā ar žūrijas lēmumu par konkursa Ukrainas iepakojuma zvaigzne uzvarētājiem kļuva uzņēmumi ar sekojošiem iepakojuma darbiem:

Goracio Branding Agency  (FOP Bondar Ye.O.) par tējas iepakojuma Liktravy® kārbu un iepakojumu šķidrajām ziepēm (pudeli ar dozatoru);

Integra-Group  par iepakojumu suvenīriem – kārbu Royal un kārbu Treasury;

Pack Group par Fom un Frost pudelēm;

Abris Print –  PRO100BOX iepakojuma ražošanas nodaļa – par  iepakojumu Breezare Pour Toujours parfimērijas ūdenim sievietēm (50 ml) un iepakojumu Focus Mental Box komplektam (1 l);

Vetropack Gostomel Glass Factory  par pudeli dzirkstošam vīna dzērienam Gem;

Univest Marketing par papīra glāzi karstajam dzērienam Merry Christmas (350 ml);

Verallia Ukraine par  pudeļu sēriju degvīnam Nikita Corn Vodka;

Premier Group par iepakojuma sēriju tumšajām šokolādēm 70 % un 85 %;

Attolis par zīmola iepakojumu avokado augļiem;

VTK Polymertsentr  par polimēra kasti  ar izotermisko konteineru (Thermobox no. 6433);

Cascade par dāvanu iepakojumu  Santa Klauss;

Leonix  par rPET saturošu iepakojumu;

Pabags par papīra maisiņu ar rokturiem sēriju;

Pushka.Agen par iepakojuma sēriju kafijai Harisson On;

Paper Eco World par daudzslāņu papīra maisiņiem;

Zhydachiv Pulp And Paper Combine  par  gofrētā kartona iepakojumu ogām, augļiem un dārzeņiem: saliekamo paplāti ar “zābaciņiem”;

● Maria Oleksandrivna Khomenko, dizainere, par iepakojumu sojas makaroniem One Hundred Poods.


Konkursā Ukrainas etiķete uzvarēja Technologies of Modern Design ar Prince Trubetskoi Winery vīna Blanc de Blancs Extra Brut etiķeti un vīna pudeles Gevelli no Lionidzis Zvari etiķeti,kā arī JDesign zīmolu aģentūra (FOP Fesenko YO) ar etiķešu sēriju craft alum Pinta.


Konkursā Nākotnes iepakojums 1. vietu iepakojuma grupā ieguva Maria Poljuhovič (Maria Polyukhovych ) no Ukrainās mākslas un arhitektūras nacionālās akadēmijas (NAOMA) par virtuves priekšmetu iepakojumu sēriju Assistant (riekstu lauzējs, rīve, ķiploku spiede). Otrā vieta – Annai Romaško (Anna Romashko) no Oles Gončar Dnipro Nacionālās universitātes (DNU) par bērnu šokolādes Brenton iepakojuma sēriju. Trešajā vietā ir Lilia Grafska (Lilia Grafska) no Harkivas Valsts dizaina un mākslas akadēmijas (HDADM) par Life kosmētikas iepakojuma dizainu.

Etiķešu grupā  1. vieta piešķirta Daianai Sarafanova (Dayana Sarafanova ) no Oles Gončar Dnipro Nacionālās universitātes (DNU) par etiķešu sēriju higiēnas līdzekļiem (šampūns, želeja, krēms). Savukārt  2. vietā ierindojās Nākotnes iepakojuma iepakojuma grupas uzvarētāja  Maria Poljuhovič no NAOMA ar etiķešu sēriju Power of the Sun eļļailinu, kaņepju, ķirbju; bet 3. vietā – Malik Umarov – arī no NAOMA – ar etiķešu sēriju sardīnēm Sea Feast.


Jāatzīmē, ka saskaņā ar konkursa Ukrainas iepakojuma zvaigzne  2022 noteikumiem žūrija izvirzīja 3 iepakojuma paraugus – pretendentus uz īpašo balvu Ukrainas Eko – Zvaigzne. Tie ir: 1/ Leonix  ar rPET saturošu iepakojumu; 2/  Pack Group ar Fom pudeli; 3/ Zhydachiv Pulp And Paper Combine  ar  gofrētā kartona iepakojumu ogām, augļiem un dārzeņiem ( saliekamā paplāte ar “zābaciņiem”). Konkursa žūrijas pārstāvja UKRPAK uzņēmuma speciālo balvu nominācijā  Ukrainas Eko Zvaigzne saņēma Leonix  ar rPET saturošu iepakojumu. Konkursa Ukrainas Eko Zvaigzne ieguvēju noteiks sadarbības partneris – Ukrainas Iepakojuma un vides koalīcija.


Vēl vienu balvu – Ukrainas kreatīvā zvaigzne ieguva Rena Rosh ar ekskluzīvā iepakojuma sēriju tējai.


Arī Latvijas Iepakojuma asociācija piešķīra savas balvas – dalību 2022. gada nacionālajā konkursā Labākais Iepakojums Latvijā – diviem dalībniekiem: Attolis ar zīmola iepakojumu avokadoaugļiem un Cascade-Production ar dāvanu iepakojumu Sniegavīrs.  Bet vēl vienu balvu no Informatīvi analītiskā centra Upakovka saņēma Demetra Odysseus ražotais PETF trauks pārtikas produktiem.

Visi iepakojuma paraugi attēli, kas piedalījās konkursā,  ievietoti Packers’ Facebook lapā: https://www.facebook.com/ClubPackagersOfUkraine, un organizatori aicina ikvienu piedalīties balsojumā par labāko iepakojumu.  Iepakojums, kas saņems visvairāk balsu, iegūs patērētāju simpātiju balvu.


KONKURSU “UKRAINAS IEPAKOJUMA ZVAIGZNE – 2022”, “UKRAINAS ETIĶETE – 2022” UN “NĀKOTNES IEPAKOJUMS – 2022” UZVARĒTĀJI


Organizatori apsveic visus konkursa dalībniekus un novēl jaunus panākumus un sasniegumus!


Sagatavoja: Informatīvi analītiskā centra Upakovka direktore Dr. Veronika Halaidži (Veronika Khalaydzhi)