Depozīta sistēmas pirmais ceturksnis

Kopš februāra sākuma Latvijas iedzīvotāji zināmu daļu dzērienu iepakojuma var nodot taras depozīta automātos. Līdz 31. jūlijam taras depozīta sistēmas darbā noteikts pārejas periods, kad tirdzniecības vietās atļauts tirgot gan ar depozīta zīmi marķētus, gan nemarķētus dzērienu iepakojumus. Lai taromāts atpazītu un pieņemtu depozīta taru, tai jābūt marķētai ar Latvijas depozīta simbolu, turklāt PET pudeles, tāpat kā skārdenes nedrīkst būt saplacinātas.

“Lielāko dzērienu ražotāju aplēses liecina, ka maija sākumā vairāk nekā 90% no saražotās produkcijas būs ar depozīta zīmi,” cerīgi prognozē “DIO” valdes priekšsēdētājs un norāda, ka arī veikali ir ieinteresēti atbalstīt depozīta taras apriti. Uzņēmumi SIA “Rimi Latvia”, SIA “Maxima Latvija” un SIA “Latvian Retail Management” (veikalu tīkls CITRO) ir lēmuši no 1. maija dzērienu produkciju bez depozīta zīmes no piegādātājiem vairs nepieņemt. Šāds lēmums saistīts ar tuvojošos depozīta sistēmas pārejas perioda noslēgumu, kas paredz, ka no 1. augusta veikalu plauktos var atrasties tikai ar Latvijas depozīta zīmi marķēti dzērienu iepakojumi, līdz ar to veikaliem laicīgi jādomā par nemarķēto produktu krājumu izpārdošanu.

Nodotā iepakojuma apjoms nepārtraukti aug – šobrīd dienā vidēji tiek nodots ceturtdaļmiljons iepakojuma vienību. Tas apliecina, ka depozīta sistēma uzņem apgriezienus un vienlaikus nodrošina, ka šis iepakojuma apjoms nenonāk apkārtējā vidē un tiek 100% pārstrādāts vai nodots atkārtotai uzpildei.

Šobrīd Latvijā ir uzstādīti 953 taromāti un vēl 164 taromāti izvietoti āra kioskos. Plānots, ka līdz pārejas perioda beigām uzstādīto taromātu skaits sasniegs 1080, bet uzstādīto āra kiosku skaits – 172. Tādējādi kopējais depozīta punktu skaits, ieskaitot arī manuālos depozīta pun¬ktus, sasniegs ap 1400. Plašāk lasāms šeit.


Avots: la.lv 2022. gada 25. aprīlis