Jaunā depozīta sistēma: kādu iepakojumu varēs nodot un cik par to maksās?

Rīt, 1. februārī, sāks darboties jaunā depozīta sistēma, kas ļaus nodot noteikta veida dzērienu iepakojumu, pretī saņemot kuponu. Tā izmantošana būs atkarīga no katra veikala politikas – daļa tirgotāju kuponu pieņems kā maksāšanas līdzekli, norēķinoties par precēm, daļa ļaus arī kuponu apmainīt pret skaidru naudu. Turklāt jārēķinās, ka arī kuponiem ir derīguma termiņš.

Daļa preču kļūs par 10 centiem dārgāka

Publicitātes foto

Lai sistēma sāktu strādāt, daļai dzērienu, kas ir iepakoti stikla, metāla vai plastmasas iepakojumā, cena tiks paaugstināta par 10 centiem. Tos varēs atgūt, šo iepakojumu nododot kādā no taromātiem. Nododot iepakojumu varēs vienalga kurā taromātā, tas ir, būs pilnīgi vienalga, vai prece iegādāta “Maxima” vai “Lidl” veikalā vai pat vispār pacelta no zemes. Galvenais, lai uz iepakojuma ir attiecīgais marķējums, kas liecina par tā piederību depozīta sistēmai, svītrkods un lai automāts spēj to noskenēt.

Ko darīt ar kuponu?

“Nododot tukšo depozīta iepakojumu automātiskajā depozīta punktā, kur atrodas taromāts, iedzīvotājam izdos īpašu depozīta kuponu, ko varēs izmantot kā maksāšanas līdzekli jebkādu preču iegādei tajā pašā veikalā. Taču tirgotājiem ir iespēja paplašināt kupona izmantošanas iespējas, piemēram, nodrošinot iespēju kuponu izmantot visā veikalu tīklā vai piedāvāt iespēju saņemt skaidru naudu. Par šīm iespējām tirgotāji savus pircējus informē atsevišķi,” skaidroja “Depozīta iepakojuma operatora” mediju koordinatore Dārta Katrīne Salna.

Publicitātes foto

Kupona izmantošana būs atkarīga no katra veikala politikas. Piemēram, “Lidl” taromāta izprintētais kupons būs jāizmanto tajā pašā “Lidl” veikalā, savukārt “Rimi” un “Maxima” kuponu ļaus izmatot attiecīgi jebkurā “Maxima” un “Rimi” veikalā Latvijā. Tāpat jāatceras, ka pudeles un skārdenes taromātā jāievieto nesaspiestas, lai taromāts spētu nolasīt depozīta marķējumu un svītrkodu. Neatbilstoši marķētu vai bojātu taru varēs ērti izmest atkritumu šķirošanas konteineros. Depozīta kupona derīguma termiņš būs seši mēneši no izsniegšanas dienas. Plašāk lasāms šeit.

Avots: Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai 2022. gada 31. janvāris