Depozīta sistēmā reģistrēti pirmie dzērienu iepakojumi

SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) reģistrējis pirmos dzērienu iepakojumus Depozīta sistēmas (DS) reģistrā – pirmie depozīta iepakojumi reģistrēti AS “Aldaris” produktiem.

Līgumi par depozīta iepakojuma apsaimniekošanu un laišanu tirgū šobrīd parakstīti ar daļu no depozīta iepakotājiem, kas kopā nosedz vairāk nekā 80% no depozīta sistēmā nododamo iepakojumu tirgus.
Līdz šā gada 31. decembrim paredzēts parakstīt līgumus ar pārējiem iepakotājiem, kuri plāno laist tirgū dzērienus depozīta iepakojumā no 2022. gada 1. februāra, kad Latvijā darbību uzsāks depozīta sistēma.

Depozīta sistēmā ir pienākums iesaistīties visiem depozīta iepakotājiem – dzērienu ražotājiem un importētājiem, kuru radītā izlietotā dzērienu depozīta iepakojumā apjoms kalendārā gada laikā ir 150 kg vai vairāk. Šāds iepakojuma svars atbilst aptuveni 500 vienībām 0,5L stikla pudeļu, 5000 PET pudeļu vienībām, vai arī aptuveni 10 000 metāla skārdeņu vienībām.

Pēc līguma noslēgšanas iepakotājiem ir jāsagatavo dzērienu etiķetes depozīta sistēmai – jāizvieto uz tām DS atpazīšanas zīme (vienreiz lietojamais vai atkārtoti uzpildāmais (AU) iepakojums), kā arī svītrkods, kas nodrošina depozīta iepakojuma uzskaiti. Katrs iepakojums ir jāreģistrē Depozīta reģistrā, iesniedzot pieteikumu un nosūtot iepakojumu paraugus DIO, kas izvērtēs iepakojuma un marķējuma atbilstību un reģistrēs iepakojumu Depozīta sistēmas reģistrā. Plašāk lasāms portāla delfi.lv publikācijā šeit.

Avots: delfi.lv 2021. gada 6. oktobris

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *