Nākamgad veikalos vairs nebūs pieejami bezmaksas plastmasas maisiņi

2018. gada 17. jūlijā Ministru kabineta sēdē apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) grozījumi Iepakojuma likumā. Tie paredz, ka no 2019. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņi patērētājiem vairs netiks izsniegti bez maksas, izņemot ļoti vieglās plastmasas maisiņus. Likuma grozījumi izstrādāti, lai ierobežotu plastmasas vienreiz lietojamo maisiņu izmantošanu tirdzniecības vietās un lai sasniegtu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā nospraustos mērķus.

VARAM skaidro, ka ierobežojumi attieksies ne tikai uz vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, bet uz visu veidu plastmasas maisiņiem neatkarīgi no to materiāla biezuma. Izņēmums ir attiecināms tikai uz ļoti vieglās plastmasas iepirkumu maisiņiem, kuru materiāla biezums nesasniedz 15 mikronus un kurus izmanto higiēnas nolūkos vaļējas pārtikas iepakošanai, kad to izmantošana var novērst pārtikas bojāšanos un pasargāt no ārējās vides ietekmes, novēršot neatbilstošu uzglabāšanu un nelietderīgu izmantošanu. Šie maisiņi arī turpmāk tirdzniecības vietās patērētajiem būs pieejami bez maksas.

Ministrs Kaspars Gerhards norāda, ka daļa tirgotāju jau šobrīd neizsniedz bezmaksas plastmasas maisiņus. Taču līdz ar grozījumiem arī citiem tirgotājiem būs jārod alternatīvi risinājumi, piemēram, jāizsniedz papīra vai auduma maisiņi.

Atbalstītais grozījumu projekts paredz arī iepakotāju pienākumu tirdzniecības vietās aizvietot vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus ar iepakojumu no dabisko šķiedru un bioplastmasas izejmateriāliem un informēt patērētājus par plastmasas maisiņu patēriņa samazināšanas nepieciešamību un alternatīviem iepakojuma veidiem. Likumprojektā nav noteikta plastmasas maisiņu maksa, kuru iepakotāji būs tiesīgi prasīt.

Grozījumu izstrādātājs VARAM, izpētījusi, ka plastmasas iepirkumu maisiņu, kuru svars nepārsniedz trīs gramus, kopējais svars un daudzums laika posmā no 2010. līdz 2015. gadam palielinājies par 57%. Savukārt par trim gramiem smagāko maisiņu kopējais svars un daudzums tai pat periodā palielinājies par 35%. Tirdzniecības vietās 2017. gadā realizēti vai izplatīti kopumā 3,7 miljoni kilogramu maisiņu.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *