Sāk līgumu slēgšanu ar tirgotājiem par dalību depozīta sistēmā

SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” uzsācis līgumu par depozīta iepakojuma pieņemšanu un taromātu izmantošanu parakstīšanas procesu ar tirgotājiem, noslēdzot pirmo līgumu par dalību depozīta sistēmā ar mazumtirdzniecības tīklu SIA “Maxima Latvija”. Līgums ar “Maxima Latvija” paredz, ka mazumtirgotājs savā veikalu tīklā izvietos 151 taromātu 149 dažādās lokācijās visā Latvijā. Plašāk lasāms portāla db.lv publikācijā šeit.

Arī mazumtirgotājs Rimi parakstījis līgumu par depozīta iepakojuma pieņemšanu un taromātu izmantošanu ar SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO). Ieguldot vairāk nekā miljonu eiro depozīta sistēmas ieviešanai, ar 1. februāri mazumtirgotājs nodrošinās iespēju klientiem nodot stikla un PET pudeles, kā arī metāla skārdenes* vairāk nekā 100 Rimi veikalos visā Latvijā. Pircēji par katru nodoto pudeli saņems kuponu 10 centu vērtībā, ko atprečot varēs jebkurā Rimi veikalā. Savukārt dzērienu iepakojumi no taromātiem tiks nogādāti DIO tālākai apstrādei. Paredzēts, ka ar taromātu palīdzību Rimi veikalos būs iespējams savākt un pārstrādāt vairāk nekā 100 miljonu iepakojumu vienību gadā. Plašāk lasāms portāla db.lv publikācijā šeit.

Tuvākajā laikā plānots noslēgt līgumus arī ar pārējiem tirgotājiem, kuri līdz ar depozīta sistēmas darbības uzsākšanu 2022. gada 1. februārī savās tirdzniecības vietās pieņems izlietoto iepakojumu, turklāt visi līgumi tiek slēgti ar vienādiem nosacījumiem. Kopumā Latvijā plānots izvietot ap 800-1000 taromātu.

Balstoties uz Iepakojuma likuma 18.8 pantu, depozīta iepakojuma pārdevējam ir pienākums pieņemt no gala lietotāja visu veidu izlietoto dzērienu depozīta iepakojumu savā tirdzniecības vietā, tās teritorijā vai tirdzniecības vietas tuvumā. Šī prasība attiecas uz tirgotājiem, kuru tirdzniecības zāles platība ir lielāka vai vienāda ar 300 m2 un tirdzniecības vieta atrodas kādā no Latvijas valstspilsētām, kā arī tirgotājiem ar zāles platību 60 m2 vai vairāk citās administratīvajās teritorijās. Iesaistoties depozīta sistēmā, tirgotāju pienākums būs saņemt depozīta maksājumu no pircējiem, pieņemt atpakaļ izlietotos depozīta iepakojumus un attiecīgi atgriezt iepriekš veikto depozīta maksājumu.

Avots: db.lv 2021. gada 28. jūlijs un 2021. gada 2. augusts