Konceptuāls atbalsts iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanai

Koalīcijas partijas konceptuāli atbalstījušas iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā. Vēl gan  jāatbild uz vairākiem jautājumiem, piemēram, kā sistēma ietekmēs inflāciju un kas notiks ar esošajiem ieguldījumiem atkritumu šķirošanas infrastruktūrā. Depozīta sistēma galvenokārt attieksies uz dzērieniem. To cenas veikalos varētu pieaugt par 15 centiem, no kuriem 10 pircējs saņemtu atpakaļ par iepakojuma nodošanu.

Ieviešot depozīta sistēmu, pārstrādei plāno savākt 90 % stikla un plastmasas pudeļu un skārdeņu. “Tas nozīmē, ka viss atgriezīsies ekonomikā,” uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. “Otrkārt, – būtisks ieguvums videi. Tieši plastmasas izstrādājumi, kā pierādīts pēdējos pētījumos, ir ļoti bīstami. Tie nonāk dažādu jūras iemītnieku organismos, zivīs un tml., tas bojā arī mūsu veselību, atstājot būtisku iespaidu,” norāda Gerhards.

Depozīta sistēmas ieviešanai šobrīd piekritušas arī koalīcijas partijas “Vienotība” un ZZS. Tiks piesaistītas Ekonomikas un Zemkopības ministrijas. Atšķirībā no K. Gerharda ieceres depozīta sistēmai likumu grozījumus virzīt caur Saeimu, koalīcija nolēmusi tos vispirms skatīt valdībā. Plašāk lasāms portāla LSM.LV publikācijā šeit.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *