Seminārs - Ilgtspējīgs iepakojums: no dizaina līdz pārstrādei

“Ilgtspējīgs iepakojums: no dizaina līdz pārstrādei” –  seminārs, ko organizēja Latvijas Zaļais punkts (LZP) sadarbībā ar Latvijas Iepakojuma asociāciju un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU), norisinājās Jelgavā šī gada gada 13. aprīlī un pulcēja Latvijas iepakojuma nozares speciālistus.


Semināru atklāja LZP direktors Kaspars Zakulisun LBTU Zinātņu prorektore Irina Arhipova, kam sekoja vairāku nozares ekspertu prezentācijas. Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta direktore Dr. Rudīte Vesere stāstīja par aktuālajām likumdošanas izmaiņām Eiropas Savienības  regulējumā attiecībā uz iepakojumu un izlietoto iepakojumu. LIA valdes priekšsēdētāja Iveta Krauja iepazīstināja ar globālo rekomendāciju aprites iepakojumam sagatavošanu un nepieciešamību Latvijas iepakojuma speciālistiem un aicināja ikdienas darbā ņemt vērā Pasaules Iepakojuma organizācijas rekomendācijas „Iepakojuma dizains – iepakojuma pārstrādei”, kas tagad tulkotas arī latviešu valodā ar Latvijas Zaļā punkta finansiālu atbalstu. Rekomendācijas kalpos kā rokasgrāmata materiālu atbildīgā izvēlē jaunam iepakojumam vai esošā iepakojuma nomaiņai, un tās iespējams lejupielādēt šeit.


Pasaules Iepakojuma organizācijas viceprezidente ilgtspējas un pārtikas taupības jautājumos Nerida Keltone (Nerida Kelton) sniedza video prezentāciju, kā iepakojums ietekmē un – vai var palīdzēt ilgtspējīgai sabiedrībai. Pasaules Iepakojuma organizācijas ģenerālsekretārs Dr. Johanness Bergmairs (Johannes Bergmair) savā prezentācijā sīkāk aplūkoja iepakojuma nākotni kontekstā ar aprites ekonomiku un ilgtspējīgu sabiedrību. Savukārt LZP Vides pārvaldības un kvalitātes vadītāja Laura Berga analizēja, vai iespējama sabiedrība bez plastmasas.


Semināra otrajā daļā LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja Dr. Sandra Muižniece-Brasava iepazīstināja ar pētījumu par Latvijas tirgū esošo plastmasas iepakojumu. Patērētāju tiesību aizsardzības centra Patērētāju tiesību uzraudzības departamenta direktores Ieva Baldiņa pievērsās zaļmaldināšanas problemātikai un ieteikumiem, kā izvairīties. “Maxima Latvija” Kvalitātes un procesu vadības departamenta direktore Dace Grava-Birzāka dalījās praktiskā pieredzē par iespējām un izaicinājumiem pārejā uz ilgtspējīgu iepakojumu.


Foto: Ieva Makare un LIA


Interesentiem būs iespēja noskatīties semināra prezentāciju video ierakstu, ko publicēs Latvijas Zaļā punkta “Youtube” kanālā.


Seminārs tika organizēts LIFE integrētā projekta “Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju” (LIFE Waste To Resources IP, LIFE20 IPE/LV/000014) ietvaros, ko īsteno ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.