Pieci pamatprincipi zaļākam dzīvesveidam

Zaļais dzīvesveids, rūpes par apkārtējo dabu un ilgtspējīga domāšana visā pasaulē kļuvusi par tendenci, kas arvien vairāk liek aizdomāties arī par savu artavu tīras un sakoptas apkārtējās vides uzturēšanā. Tomēr atkritumu kalni joprojām kļūst arvien lielāki. Pēdējo desmit gadu laikā atkritumu apjoms, ko rada viens Latvijas iedzīvotājs, ir pieaudzis vairāk nekā par 100 kg – šobrīd tie ir 439 kg uz cilvēku gadā*. Ko darīt, lai atkritumu apjoms nevis augtu, bet gan mazinātos? Latvijas Zaļais punkts aicina pārskatīt savus dzīves principus un piecos vienkāršos soļos mazināt ikdienā radīto atkritumu apjomu.

Pasaki nē – nepērc, ja vari aizvietot ar esošo. Atsakies no liekā un kaitīgā, nepērc lietas, kas nav pārstrādājamas vai bez kurām vari iztikt!

Pārskati – izvēlies to, kas videi draudzīgs. Maini ieradumus par labu zaļākai dzīvei! Izvēlies produktus pārstrādājamā iepakojumā vai ar zīmi “zaļi pakots”, savukārt nevajadzīgo apģērbu ziedo labdarībai vai aiznes uz tekstila konteineru.

Pielieto vēlreiz – ja vari izmantot atkal, izmanto. Esi radošs – dažādus mājsaimniecības līdzekļus tukšajā iepakojumā uzpildi no jauna, izmanto tukšās burkas kā svečturus, bet tukšās pudeles – kā puķu vāzes!

Pārveido – neizmet, bet atrodi citu mērķi. Tukšajās kafijas kārbās diedzē stādus, no sulu pakām pagatavo putnu barotavu, bet no vecajām džinsa biksēm uzšuj modern auduma somu!

Pārstrādā – šķiro un atbrīvo vidi no atkritumiem. Lai gan pārstrāde lielākoties saistās ar specializētajām rūpnīcām, kur dažādi materiāli pārtop otrreizējās izejvielās, arī katram iedzīvotājam ir pa spēkam iesaistīties šajā procesā, atbildīgi šķirojot, nevajadzīgās lietas izmetot pareizajā konteinerā un dodot lietām otru dzīvi.

Kā visās dzīves jomās, arī cīņā pret atkritumiem ir jāatrod līdzsvars. 5P ir zaļu paradumu kopums, kas visefektīvāk darbojas vienotā sistēmā. Plašāk par iniciatīvu lasāms šeit.

Vairāk par to, kā ikviens var veicināt atkritumu apjoma samazināšanu, lasāms šeit: https://pieccina.zalais.lv/

* Eurostat dati, 2019

Avots: www.zalais.lv

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *