Parakstīts līgums par atkritumu depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā

2021. gada 14. janvārī Valsts vides dienests (VVD) un SIA Depozīta iepakojuma operators parakstījuši līgumu par depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešanu, preses konferencē informēja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Līgums paredz depozīta sistēmas ieviešanu nākamā gada februārī un ietver nosacījumus izvirzīto mērķu sasniegšanai un sistēmas ieviešanas uzraudzībai un kontrolei. Līdz janvāra beigām Depozīta iepakojuma operators VVD iesniegs detalizētu sistēmas ieviešanas plānu, iekļaujot nepieciešamo sistēmu izveidi, līgumu slēgšanu ar mazumtirgotājiem u.c.

Depozīta iepakojuma operatora valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis informēja, ka kopumā Latvijā tiks ierīkotas 1500 depozīta taras pieņemšanas vietas. No tām 700 būs taromāti jeb automātiskās pieņemšanas vietas, kur varēs pieņemt vismaz 3000 iepakojumu vienības mēnesī. Savukārt 800 vietas būs ar manuālu pieņemšanu un mazāku pieņemtā iepakojuma vienību skaitu. Iepakojuma pieņemšanas punktos pieņems visu veidu skārdenes, PET pudeles un stikla taru. Varēs nodot bezalkoholisko dzērienu, alus un sidra un vieglo alkoholisko dzērienu iepakojumu.

Kā atgādināja Baklāne-Ansberga, sistēmas ieviešanā nav paredzēts ieguldīt nodokļu maksātāju naudu. To ierīkos operators un finansēs sistēmas dalībnieki. Sistēmas izmaksas tiks iekļautas produkta cenā, bet patērētāji to varēs atgūt, nododot tukšo iepakojumu. Iepakojuma maksa paredzēta desmit centi. Plašāk lasāms portāla db.lv publikācijā šeit.

Avots: db.lv / LETA, 2021. gada 15. janvāris

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *