Plastmasas maisiņu maksa var vairot to patēriņu

No 2019. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās bez maksas plastmasas maisiņus patērētājiem neizsniegs, izņemot ļoti vieglās plastmasas maisiņus. Rezultātā šo maisiņu patēriņš varētu ievērojami pieaugt. Šādu paradoksālu situāciju rāda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde, kurā tika skatīti grozījumi Iepakojuma likumā. Izmaiņas likumā sagatavotas, lai ierobežotu vienreizlietojamo plastmasas maisiņu pieejamību tirdzniecības vietās, tiem piemērojot maksu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā anotācijā norādīts uz pētījumu, kurā konstatēts, ka kopējais svars un daudzums plastmasas iepirkumu maisiņiem, kuru viena maisiņa svars nepārsniedz 0,003 kilogramus, 2015. gadā, salīdzinot ar 2010. gadu, ir palielinājies par 57%. Savukārt maisiņu, kuru viena maisiņa svars ir lielāks par 0,003 kilogramiem, lietošana ir palielinājusies par 35% šajā periodā.

Likumprojektā ietvertais ierobežojums attiecināms uz visu veidu plastmasas iepirkumu maisiņiem neatkarīgi no to materiāla biezuma. Kā izņēmumu plānots noteikt tikai ļoti vieglās plastmasas maisiņus, kuri nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas iepakošanai, lai novērstu pārtikas izšķērdēšanu. Maisiņi, kuru materiāla biezums nesasniedz 15 mikronus, arī turpmāk tirdzniecības vietās būs pieejami bez maksas. Savukārt no 2025. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās vieglās plastmasas iepirkuma maisiņus plānots aizstāt ar iepakojumu no papīra un kartona vai citu dabisko šķiedru un bioplastmasas izejmateriāliem.

Saeimas deputātu Ivaru Zariņu un arī citus klātesošos pārsteidza  klātesošo speciālistu atbilde, kā darbosies iecerētā kārtība. Proti, bezmaksas plastmasas maisiņi jau būs tāpat, kā tie ir pašlaik, tikai plānāki un kilograma vietā varēšot tajos ievietot vien pusi kilograma. «Tas nozīmē, ka tantei viena kilograma kartupeļu iegādei pašlaik viena maisiņa vietā vajadzēs divus, bet tas nozīmē, ka no vārdiem par zaļāku vidi un mazāk plastmasas maisiņu iegūsim pilnīgi pretējo – kaut arī plānāku, bet plastmasas maisiņu daudzums būs lielāks,» secināja I. Zariņš.

Šobrīd likumprojekta piedāvātā redakcija ļauj šo normu ievērošanu pieprasīt no veikaliem, tāpēc Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš aicināja pārdomāt attiecīgo redakciju tā, lai to precizētu un tā attiektos arī uz tiem, kuri pārdod savas preces tirgos.

Avots: portāls db.lv, autors: Māris Ķirsons, 2018. gada 12. septembris

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *