KAS IR LABĀKAIS LATVIJAS IEPAKOJUMS?

Iepakojums-DizainsIk gadu uz šo jautājumu atbildi sniedz nacionālais konkurss par labāko iepakojumu. Jau pirms 20 gadiem – 1996. gadā Latvijas Iepakojuma asociācija pirmo reizi aicināja iepakojuma pasūtītājus un izgatavotājus, reklāmas speciālistus un dizainerus, preču iepakotājus un tirgotājus piedalīties profesionālā nozares konkursā Labākais iepakojums Latvijā.

Nacionālais konkurss ir iepakojuma nozares tradīcija – darbu iesniegšana sākas augustā. Ikgadējā konkursa darbus vērtē gan patērētāji, gan profesionāļi – ekspertu vērtējums ir svarīgākais. Žūrijas doto punktu kopskaits sarindo labākos iepakojumus dažādās grupās: tirdzniecības iepakojums pārtikas un nepārtikas produktiem, dzērieniem, sadzīves ķīmijas, kosmētikas un  farmācijas produktiem, kā arī transportiepakojums, prezentācijas un ekoloģiskais iepakojums.

Kopš 1996. gada konkursā piedalījušies vairāk kā 450 uzņēmumi un individuālie dalībnieki ar 900 darbiem,  saņemot 450 atzinības un diplomus. Ar nacionālā konkursa galveno godalgu Grand Prix  apbalvoti iepakojuma ražotāji un produktu iepakotāji: Aldaris, Austra Pak, Dobeles dzirnavnieks, Pakenso Baltika – Stora Enso PackagingRīgas piensaimnieks, Latplanta,  Rūjienas piensaimnieks, Tukuma piens, VG Kvadra Pak un citi.

 Sākot ar pirmo konkursu, desmitiem iepakojuma darbu, kas ražoti Latvijā, kas izgatavoti Latvijas produktu iepakošanai, piedalījušies nacionālajā konkursā, demonstrējot izcilus vizuālos un konstruktīvos risinājumus un drukas realizācijas augstas kvalitātes. Šodien Latvijas iepakojums redzams Baltijas un Skandināvijas valstu, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Polijas, Ukrainas u.c. valstu veikalu tirdzniecības plauktos un patērētāju mājās.

Regulāri Nacionālā konkursa darbi tiek eksponēti plašai sabiedrībai: gan starptautiskajās izstādēs Riga Food un Design Isle, ko organizē starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT , gan specializētajās tematiskajās izstādēs – Iepakojums un Vide Latvijas Dabas muzejā un Papīra transformācija iepakojumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Konkursantu iesniegto vērtējuši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Dizaineru savienības,  Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas, Latvijas Zaļā Punkta, automātiskās identifikācijas organizācijas GS1 Latvija, Latvijas Iepakojuma sertifikācijas centra u. c. organizāciju speciālisti, atzīmējot konkursantu veikumu ar gandrīz 200 atzinības rakstiem.

Nacionālā konkursa darbi, sākot ar 2000. gadu, izvietoti un apskatāmi Latvijas Iepakojuma asociācijas mājas lapā www.packaging.lv

No 7. februāra  Ogres mākslas skolā eksponēta izstāde Labākais iepakojums Latvijā. No 1996. līdz 2016. Atskats, kurā pirmo reizi vienkopus redzami Latvijas ražotāju labākie iepakojumi no dažādiem materiāliem un dažādiem produktiem. Izstāde apskatāma līdz 24. februārim. Izstādes apmeklējums bez maksas.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *