PAPĪRA TRANSFORMĀCIJA IEPAKOJUMĀ

Te jāprecizē – papīra un kartona materiālu transformācija iepakojumā – šie vārdi daudz precīzāk izsaka specializētās izstādes, kas aizvadītā gada nogalē trīs nedēļas bija apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas pirmajā stāvā, būtību.

Izstādes galvenais veidotājs – Latvijas Iepakojuma asociācija (LIA) kopā ar asociācijas biedriem un atbalstītājiem – LNB un  LNB Atbalsta biedrību, SIA Kronus u.c. – bija izvēlējušies vairākas tematiskās līnijas ekspozīcijas uzbūvei.

Papīra rašanās un izplatības gaita pasaulē, papīra ceļš līdz Eiropai un Latvijai, pirmās papīra un kartona materiālu izgatavošanas manufaktūras un drukātavas, to sākums un gals Latvijā – tas bija ievads tālāk sekojošai „retro” iepakojuma ekspozīcijai, ko bija iespējams demonstrēt, pateicoties LNB sīkiespieddarbu kolekcijai.

LNB Atbalsta biedrības  direktore Olita Pričina-Voitika palīdzēja LIA iecerei par papīra un kartona iepakojuma ekspozīciju realizēties, tas ir – rast telpu, kur izvietot izstādi:

„Tā bija veiksmīga sadarbība ar LIA izstādes Papīra transformācija iepakojumā sarīkošanā Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Asprātīgi iekārtota izstāde, kas apmeklētājiem sniedza gan estētisku baudījumu, gan ieskatu par mūsdienīgiem iepakojuma veidiem, kas iet kopsolī ar ētisku attieksmi pret vidi un lietotāju. Izstādes vēsturiskajā daļā apskatāmie eksponāti no LNB krājumā glabātā iepakojuma un etiķešu kolekcijām atklāja krājuma daudzveidību, jo bibliotēkā glabājas ne tikai grāmatas, bet arī sīkiespieddarbi  – reklāmas prospekti, bukleti, kalendāri, biļetes, izrāžu programmas, afišas, etiķetes u.c. Izstādes atklāšanā LNB saņēma vērtīgu papildinājumu savai kolekcijai – albumu ar drukātavas Liepājas Papīrs etiķetēm. LNB aicina arī citus iepakojuma un etiķešu ražotājus nodot savus sīkiespieddarbus glabāšanai bibliotēkā. Šodien iespiests darbs ir liecība par mums nākotnei.”

Te jāpiemin, ka AS Liepājas Papīrs ir gandrīz vienīgais papīra produkcijas ražotājs pašreiz Latvijā, kura vēsturiskās saknes meklējamas 19. gadsimtā, kad pirms 120 gadiem Victor Smit nodibināja Liepājas spodrpapīra un kartona fabriku, 1898. gadā uzceļot ražošanas ēku.

Izstādes galvenā daļa – ar atskatu pagātnē – bija veltīta Latvijas labākajiem papīra un kartona iepakojuma paraugiem  no nacionālā konkursa Labākais iepakojums Latvijā (1996.-2014.) arhīva. Gandrīz divdesmit gados konkursā piedalījušies 417 uzņēmumi un individuālie dalībnieki ar vairāk kā astoņsimt darbiem, saņemtas 424 atzinības un diplomi.  Protams, ka tikai daļa konkursa darbu ir izgatavoti no kartona un papīra. Tomēr visu, ko vajadzēja izstādīt no desmitiem darbu, nebija iespējams telpas platības dēļ, un daudz izcilu darbu diemžēl palika LIA plauktos. Iespējams, ka nākotnē tie būs apskatāmi citās ekspozīcijās.

„Zelta” daļu veidoja starptautisku atzinību ieguvušie Latvijā izgatavotie iepakojumi – tie, kas saņēmuši Pasaules Iepakojuma Organizācijas starptautiskā konkursa WorldStar for Packaging Excellence balvas, sākot ar 1998. gadu.  Eksponētie AS VG Kvadra Pak, SIA Austra Pak darbi  u.c. bija gan tādi, kas bieži redzēti Latvijas veikalu plauktos, gan tādi, kas ražoti citvalstu patērētājiem.

Izstādes nozīmīga daļa – arī divu starptautiski plaši pazīstamu ražotāju Tetra Pak un Elopak, kas pazīstami ar slaveniem zīmoliem Tetra Pak un Pure-Pak, ekspozīcija. To veidoja iepakojuma paraugi, kas izgatavoti no papīra un kartona laminātiem – speciāliem materiāliem ar uzlabotām aizsargfunkcijām, kas svarīgi dažādu šķidrumu fasēšanai. Te bija apskatāms arī izstādes lielākais eksponāts Pure-Pak, kas uz LNB atceļoja tieši no savas simtgades pasākumiem – neticami, bet 1915. gada 19. oktobrī amerikānis John R. Van Wormer saņēma patentu par savu izgudrojumu – salokāmu kārbu pienam – „papīra pudeli”.

Tetra Pak eksponātu klāstā bija arī materiālu paraugi, kuri izgatavoti no pārstrādātām tetrapakām, kā arī informatīvie materiāli par ražotāju sociālo atbildību, kas lieliski papildināja izstādē eksponēto profesionālo izdevumu un izglītojošo grāmatu klāstu no LIA un LNB krājumiem. Tetra Pak Baltijas reģiona vides projektu vadītāja Marija Slaidiņa uzskata:

„Latvijas Iepakojuma asociācijas organizētā jubilejas izstāde bija košs un pozitīvs notikums. Izcilā vietas izvēle un pārdomātais izstādes saturs bija veiksmes atslēga lielajam apmeklētāju skaitam un patīkamajai pasākuma pēcgaršai. Izstāde mums kā dalībniekiem deva iespēju pastāstīt sabiedrībai par sasniegtajiem vides aizsardzības mērķiem – atbalstu atbildīgai mežsaimniecībai un izlietotā iepakojuma pārstrādes iespējām.”

Izstādes centrālais akcents – Latvijā izgatavotā Ziemassvētku iepakojuma parāde – kartona iepakojums uzņēmumu Laima, Kalev, Lāči, Rūta, Fazer u.c. svētku produkcijai. Šāda ekspozīcija Latvijā parādīta pirmo reizi, – turklāt vēl Adventes laikā pirms Ziemassvētkiem.

Uz simbolisko egļu plauktiem izvietotajā kolekcijā bija redzami izcilākie saldumu un  citu preču iepakojumi un etiķetes – to vidū arī SIA Austra Pak izgatavotā dāvanu kārba bērniem Ziemassvētku pārsteigums, un tieši izstādes dienās tika saņemta ziņa no Pasaules Iepakojuma organizācijas, ka lielā kārba saņems 2015./2016. gada starptautiskā konkursa  WorldStar for Packaging Excellence balvu. Austra Pak iepakojuma ražotājiem tā ir jau otrā starptautiskā atzinība – 2011. gadā saņemta balva par kārbu grupu Munio Candela ekoproduktiem (svecēm u.c.).

Vizuālais ceļojums Latvijā izgatavotā iepakojuma daudzveidībā noslēdzās ar Latvijas Zaļā punkta sagatavoto informatīvi vizuālo daļu par izlietotā papīra un kartona iepakojuma apsaimniekošanas risinājumiem un pārstrādāto materiālu paraugu klāstu.

Latvijas Dizaineru savienības priekšsēdētājs Andrejs Broks uzmanību pievērsa Iepakojuma ētikas hartai, un šo dokumentu par vienotiem principiem apzinīgam iepakojuma dizainam, ražošanai un lietošanai pirmo reizi prezentēja Latvijas Iepakojuma asociācija tieši izstādē:

„Ekspozīcija ļoti veiksmīgi iekārtota. Vizuālajam un aprakstošajam materiālam turpmāk vajadzētu būt pieejamam arī elektroniskā veidā. Tas profesionāļiem noderētu praktiskai zināšanai. It sevišķi – Iepakojuma ētikas harta. Svarīga izstādes daļa, kas noderīga tieši profesionālajai praksei.”

Tematiskā izstāde LNB sniedza plašu vizuālu un informatīvu ieskatu par papīra un kartona iepakojumu veidiem, formām, konstrukcijām, pielietojumu, tāpat arī par jauna un izmantota iepakojuma pārveidi un izlietotā iepakojuma „galu” – tā  apsaimniekošanu. Izstādes apmeklējums bija bezmaksas un katru dienu, tamdēļ arī piesaistīja daudz interesentu, mākslas un vispārizglītojošo skolu audzēkņus,  Rīgas Valsts tehnikuma Drukas un mediju tehnoloģiju nodaļas audzēkņus, mākslas un vides zinību pedagogus.

Grāmatnieks un izdevējs Artis Ērglis pēc izstādes apskates sacīja:

„Gribētos teikt, ka izstādes lielākais trūkums – pārāk īsais eksponēšanas laiks. Jācer, ka to varēs labot, ja izstāde kļūs par ceļojošu. Toties šīs izstādes sniegtie labumi nepārprotami ir daudz lielāki.

Pirmkārt, jāatzīmē profesionālais izstādes mākslinieciskais noformējums. Stendi improvizēto paleškastu un “eglīšu” veidā izskatījās svaigi un labi atbilda izstādes koncepcijai. Arī informatīvo stendu iekārtojums bija laba un teicama ideja. Izstādes lielais pluss ir tās pieejamība skatītājam, ka katru priekšmetu var apskatīt ļoti tuvu un ne tikai ar acīm, bet arī uztvert taktili, gandrīz var teikt – arī ar smaržu un apjomu.

Piemērots bija arī izvēlētais izstādes apjoms. Skaidrs, ka par papīra iepakojumu, ņemot vērā tā ražošanas apjomus, varētu sarīkot trīs un arī desmit reizes lielāku izstādi. Ekspozīcijas apjoms bija tieši tāds, kas uztveri un apzināšanu nenomāc, tas ir  faktors, kas ļoti svarīgs un ievērojams mūsu informatīvi pārsātinātajā laikā.

Pie mūsdienu cilvēces apjoma, iepakojums ir svarīgs – kā iepakot un saglabāt pēc iespējas ilgāk lietojamus patērējamos objektus, kā tos pēc iespējas efektīvāk pārvadāt, kā pēc iespējas precīzāk sniegt informāciju par iepakojuma saturu.

Manuprāt, šo faktoru vidū ļoti būtisks ir iepakojuma draudzīgums videi. Papīrs no atjaunojamiem resursiem ir efektīvi ražots materiāls, materiāls, pie kura cilvēks pieradis divu tūkstošu gadu laikā,  materiāls, kurš ir viegli pārstrādājams un arī labi utilizējas vidē.

Izstāde ļoti labā un atraktīvā veidā parādīja papīra vēsturisko, rašanās, izmantošanas, pārstrādes un vides draudzīguma aspektus. Un tā ir pareizā pieeja –  nelielā izstādē parādīt visu procesu, lai atbildētu uz apmeklētāju iespējamiem jautājumiem.”

IMG_0083
AS Liepājas Papīrs valdes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis dāvina Liepājā izgatavoto etiķešu albumu LNB
IMG_0098
AS Liepājas Papīrs dāvinājumu apskata VARAM valsts sekretāra vietniece Alda Ozola un LNB Stratēģiskās attīstības nodaļas Krājuma attīstības vadītāja Aivija Everte
LNB Sīkiespieddarbu nodaļas Latvijas vēsturisko etiķešu krājuma paraugi
IMG_0127
Papīrs un kartons – videi draudzīgi materiāli
IMG_0139 (2)
Nacionālā konkursa Labākais iepakojums Latvijā darbi
IMG_0132
Uzņēmumu Elopak un Tetra Pak paraugu ekspozīcija
IMG_0056
Ziemassvētku iepakojuma parāde
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *