"Zaļākie" uzņēmumi Latvijā

Latvijā arvien vairāk uzņēmumu ikdienā īsteno tādu saimniecisko darbību, kurā mērķtiecīgi pārdomāta izlietotā iepakojuma savākšana un nodošana atkārtotai pārstrādei. Starp tiem minami MADARA Cosmetics, LIDO, DABAS DOBE.

Ikgadēji notiek laikraksta Diena un Nords Porter Novelli veidotais Uzņēmumu Reputācijas Topa pētījums, kuru veica sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. 2009.gadā, aptaujājot Latvijas iedzīvotājus un uzņēmējus, 150 Latvijas uzņēmumu konkurencē, MADARA Cosmetics saņēma visaugstāko novērtējumu kritērijā „uzņēmuma atbildība pret vidi”, kā arī ekspertu veidotajā topā. MADARA Cosmetics tika apbalvota Uzņēmumu Reputācijas topa svinīgajā noslēguma pasākumā Latvijas Zaļā punkta iniciētajā nominācijā „Zaļākais uzņēmums Latvijā”. MADARA Cosmetics ražo pilnībā dabisku un ekoloģisku kosmētiku, un produktu ražošanas gaitā tiek lietotas energoefektīvas ražošanas iekārtas, šķiroti atkritumi. Lai rosinātu sabiedrību vēl aktīvāk saudzēt dabu, MADARA veikali darbojas arī kā taras punkti, kas pieņem izlietoto MADARA kosmētikas iepakojumu un rūpējas, lai tas tiek otrreiz pārstrādāts. Pircēji par katru atnesto flakoniņu saņem atlaidi nākamā produkta iegādei. 2008. gadā balvu „Zaļākais uzņēmums” saņēma uzņēmums LIDO.

Vērtējot uzņēmumu, darbinieki, klienti un partneri ņem vērā ne tikai servisu vai finansiālos rādītājus, bet arī uzņēmuma saikni un mijiedarbību vides jomā. Šādos apstākļos zaļa prakse kļūst par arvien svarīgāku sastāvdaļu uzņēmuma reputācijas veidošanā, bet reputācija, kā zināms, ir tieši atbildīga par uzņēmuma darbības rezultātiem. Tāpēc zaļā prakse kļūst par uzņēmuma investīciju nākotnē. Latvijas Zaļais punkts atbalsta uzņēmumu centienus „zaļo principu” ieviešanā savā biznesā un tādēļ Reputācijas Topa ietvaros plāno balvu „Zaļākais uzņēmums” pasniegt katru gadu.

Interesantu pieeju atkritumu apsaimniekošanā īsteno arī uzņēmums DABAS DOBE, kurš ir ne tikai pirmais uzņēmums Latvijā, kas piegādā pārtikas ekoloģiskus produktus uz mājām, bet arī ir pirmais, kas nodod otrreizējai pārstrādei visu izlietoto pārtikas produktu iepakojumu. Tiešais kontakts ar klientiem sniedz iespēju savākt atpakaļ visu pasūtījumā pirkto produktu iepakojumu. Par nodotajām piena pudelēm uzņēmums klientiem samaksā Ls 0,40 par 1 litra stikla pudeli, savukārt tīru un saplacinātu plastmasu, papīru, vai kartonu, tas savāc bez maksas. Savā ikdienas darbā DABAS DOBE lieto nebalinātu papīru, kas ir ražots no makulatūras. Klientiem izsniegtie rēķini tiek drukāti uz brūna Līgatnes papīra. Tāpat arī produktu iepakošanai tiek izmantots nevis polietilēns vai celofāns, bet gan papīra tūtas. Līdztekus pārtikas produktiem un citām precēm, sortimentā iekļauti arī trauki piknikam, kuri ražoti no dabai draudzīgiem materiāliem, piemēram, palmu lapu trauks.

Avoti: Latvijas Zaļais Punkts, Dabas Dobe.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *