Depozīta sistēmas šķirošanas centra iekārtas nodrošinās "Peruza" un "Motecha"

SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) uzsāk sadarbību ar Latvijas uzņēmumu SIA “Peruza” un Lietuvas tehniskās inženierijas uzņēmumu UAB “Motecha” par depozīta iepakojuma uzskaites, šķirošanas un sagatavošanas pārstrādei procesa projektēšanu, tostarp ražošanas līnijas izgatavošanu, automatizāciju un uzstādīšanu. Paredzēts, ka iekārtu ražošana sāksies vasarā, savukārt iekārtu uzstādīšana tiks realizēta laika posmā no šī gada decembra līdz 2022. gada janvārim. Plānots, ka depozīta sistēma darbību Latvijā uzsāks 2022. gada 1. februārī.

DIO šķirošanas centrs tiks aprīkots ar tādiem tehnoloģiskajiem risinājumiem kā industriālās preses, iepakojuma uzskaites un šķirošanas mašīnas, vienreizlietojamā stikla smalcinātāji, tērauda iepakojuma atdalītāji, skeneri u.c. risinājumi. Izgatavotās iekārtas spēs veikt vairākas būtiskas funkcijas, tostarp, caurspīdīgā un pārējā PET iepakojuma šķirošanu, alumīnija un metāla iepakojuma šķirošanu, manuāli pieņemtā un stikla iepakojuma uzskaiti, kā arī visu veidu iepakojumu sagatavošanu pārstrādei. Arī vienreizlietojamo stikla iepakojumu plānots šķirot pa krāsām. Plašāk par šķirošanas centra iekārtām lasāms portāla db.lv publikācijā šeit.

Savukārt noslēdzoties DIO izsludinātajam taromātu iepirkuma konkursam, tiesības nodrošināt automatizēto depozīta iepakojuma pieņemšanu Latvijā ieguvis Norvēģijas uzņēmums “Tomra Systems ASA” (Tomra), kas ir iepakojuma savākšanas un šķirošanas iekārtu ražotājs ar teju 50 gadu pieredzi nozarē. Pēc līguma noslēgšanas un konkrētu taromātu modeļu izvietojuma un vietu precizēšanas, sāksies iekārtu ražošanas process, lai jau septembrī uzsāktu pirmās iekārtu piegādes uz iepakojuma pieņemšanas vietām.

Uzņēmuma Tomra iesniegtais piedāvājums tika atzīts kā tehniski modernākais, uzticamākais un pārdomātākais piedāvājums ar zemāko piedāvāto cenu. Sadarbībai tika izvēlēts taromātu nomas modelis, kurā visu infrastruktūras izvietošanu un IT sistēmas izveidi, kā arī iekārtu apkalpošanu darbības laikā nodrošina Tomra, saņemot atlīdzību par katru automatizēti pieņemto iepakojumu brīdī, kad sistēma uzsāks darbību. Tomra piedāvājumā ietilpstošie taromāti atbalstīs arī depozīta sistēmas paplašināšanas iespējas nākotnē, ko varēs realizēt, papildinot esošās iekārtas ar jauniem moduļiem un programmatūru. Visas ar taromātu nomu un apsaimniekošanu saistītās izmaksas segs depozīta sistēmas operators (DIO).

Neskatoties uz konkursa rezultātu, DIO pozitīvi raugās uz Latvijas ražotāju potenciālu un vēlas atbalstīt arī vietējos talantus. “Vēlamies realizēt pilotprogrammu un dot iespēju pašmāju uzņēmumam SIA “WinGo Deposit” (WinGo) – pierādīt savu tehnoloģiju efektivitāti praksē. Ja WinGo taromāts iegūs nepieciešamo sertifikāciju, piedāvāsim iekārtas testēšanu reālos apstākļos vairākās iepakojumu pieņemšanas vietās. Ceram, ka šī pilotprogramma un sadarbība būs veiksmīgs atspēriena punkts pašmāju uzņēmumam, lai jau nākotnē tas varētu startēt arī citos līdzīgos iepirkumos,” stāsta Miks Stūrītis, SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” valdes priekšsēdētājs. Plašāk par taromātu uzstādītāju lasāms portāla db.lv publikācijā šeit.

Avots: db.lv 2021. gada 9. aprīlis un 2021. gada 17. maijs

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *