Jelgavā atklāta Baltijas valstīs vienīgā augstas kvalitātes PET granulu ražotne

Šī gada 12.jūnijā, Jelgavā, Jelgavas biznesa parkā Latvijas pilna cikla atkritumu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmums a/s ECO BALTIA atklāja Baltijā vienīgo augstas kvalitātes PET granulu ražotni EKO PET.

Rūpnīcas projekts ir radies sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras līdzfinansējumu, un tajā investēti 3,7 miljoni latu. Jaunā EKO PET ražotne ir tehniski sarežģītākā un modernākā plastmasas atkritumu pārstrādes rūpnīca Baltijā.
EKO PET ražotnes jauda ir 8,5 tūkstoši tonnu PET granulu gadā. No šīs produkcijas var saražot aptuveni 270 miljonus PET pudeļu, savukārt gada laikā Latvijā tiek izmantotas apmēram 160 miljoni PET pudeļu. Tas nozīmē, ka ar EKO PET saražoto granulu daudzumu var nodrošināt visu Latvijas un Igaunijas tirgu, tādējādi kļūstot arī par lielāko šāda veida ražotni visās Baltijas valstīs. Uzņēmuma EKO PET galvenais sadarbības partneris un PET pārslu piegādātājs ir tā līdzīpašnieks a/s PET BALTIJA, kas ir lielākais PET atkritumu pārstrādātājs Baltijā ar 10 gadu pieredzi tirgū.
Artūrs Skroderis, ECO BALTIA grupas uzņēmumu valdes priekšsēdētājs: „Jaunā „Eko PET” rūpnīca ir apliecinājums tam, ka, izmantojot modernās tehnoloģijas, pašmāju uzņēmums spēj izveidot augstas pievienotās vērtības ražotni. „PET Baltija” un „Eko PET” resursi ļaus pārstrādāt visās Baltijas valstīs savāktās PET pudeles. Salīdzinot ar mūsu kaimiņvalstīm, tā ir ļoti liela priekšrocība. Jaunās rūpnīcas mērķis ir nodrošināt ne tikai visu Baltijas reģionu ar izejvielām (PET granulām) jaunu pudeļu ražošanai, bet arī konkurēt ar šo produktu starptautiskajos tirgos. Tas sniegs iespēju PET pudeļu ražošanā Baltijā vairs neizmantot neatjaunojamos dabas resursus – naftas produktus un ražot PET pudeles no otrreizējām izejvielām.”.
Uzņēmums ražos tīru, otrreizējo plastmasu jeb PET granulas ar augstu pievienoto vērtību no karsti mazgātām PET pārslām. PET pārslas tiek iegūtas, pārstrādājot izlietoto, Latvijā un citās Eiropas valstīs savākto PET iepakojumu. PET granulas ir otrreizējs un alternatīvs izejmateriāls pārtikas produktu iepakojuma ražošanai, kas iegūts no naftas produktiem. No otrreizējām PET granulām iespējams ražot pārtikas iepakojumu, piemēram, jaunas PET pudeles vai plēvi. EKO PET rūpnīcā ir uzstādītas Austrijas vadošā tehnoloģiju nozares uzņēmuma STARLINGER GROUP PET plastmasas pārstrādes iekārtas.
Andris Rāviņš, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs: „Jelgavā vienmēr esam saglabājuši ražosanas tradīcijas un labvēlīgu vidi uzņēmējdarbības uzsākšanai. Jaunizveidotā ražotne ir apliecinājums tam – EKO PET ir nozīmīgs ieguldījums pilsētas attīstībā un ekonomiskajā izaugsmē, tādējādi veidojot to par mūsdienīgu biznesa un rūpniecības centru. Turklāt ikviena jauna uzņēmējdarbības uzsākšana Jelgavā nozīmē papildus darba vietas pilsētas iedzīvotājiem. Tāpat tas liecina par pilsētas potenciālu jaunām investīcijām.”
EKO PET ražošanas procesu laikā tiks veikta stingra iekšējā kvalitātes kontrole, kas ir galvenais priekšnosacījums „pārtikas kvalitātes” PET granulu ražošanai. Rūpnīcas darbība testa režīmā tika uzsākta šī gada 10.aprīlī. Uzņēmums ir sertificējis rūpnīcas ražošanas procesu atbilstoši FDA (Food and Drug Association) un Eiropas ILSI spefikācijām.  Norisinās arī sagatavošanās darbi, lai ieviestu kvalitātes vadības sistēmu atbilstoši ISO:9001, ISO:14001 un ISO:18001 standartiem.

Avots:  www.ekobaltija.lv.

 

Laikrakstā Dienas Bizness (13.06.2013.) pieejama intervija ar uzņēmuma ECO BALTIA Valdes priekšsēdētāju Artūru Skroderi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *