Aizliedz izmantot polietilēna maisiņus

Aizvien biežāk medijos lasāms vai skatāms materiāls, kurā teikts, ka kārtējā pasaules valsts vai administratīvā teritorija aizliegusi lietot tirdzniecībā maisiņus, kuri pēc to izlietošanas dabā nesadalās.
Sanfrancisko pilsētas valde 2007. gadā aizliedza izmantot pilsētas teritorijā esošajās tirgotavās no polietilēna izgatavotus iepirkumu maisiņus, jo tikai mazu daļu no izlietotajiem maisiņiem pārstrādā atkārtotai izmantošanai.
Savukārt Eiropas Savienības pirmā dalībvalsts, kura ir nākusi klajā ar šādu iniciatīvu, ir Itālija – tā aizliedza lielveikaliem iepirkt jaunus plastmasas maisiņu krājumus no 2011. gada janvāra, tomēr atļāva izlietot uzkrājumus. Tirdzniecības vietām Itālijā ir atļauts piedāvāt tikai bioplastmasas, auduma vai papīra maisiņus. Bioplastmasas maisiņu cena ir apmēram divas reizes augstāka nekā plastmasas maiņu cena.
Tādās valstīs kā Ķīna, Spānija, Īrija, Francija, Beļģija, kā arī Austrālijas kontinentā polietilēna maisiņi vairs nav pieejami par brīvu, vai arī tie aizliegti vispār. Šī gada sākumā arī Mauritānijā ir aizliegta plastmasas maisiņu lietošana vides aizsardzības nolūkā un daudzu dzīvnieku dzīvības glābšanai. Neatkarīgā Rīta Avīze: “Šāds lēmums pieņemts, jo vairāk nekā 70 % liellopu un aitu, kas mirst galvaspilsētā Nuakšotā, bojāejas cēlonis ir plastmasas maisiņu apēšana, skaidro Vides ministrija. Tāpat tiek norādīts, ka plastmasa veido līdz vienai ceturtdaļai no 56 tūkstošiem tonnu atkritumu, kas pilsētā gada laikā tiek saražoti. Par plastmasas maisiņu ražošanu draudēs cietumsods līdz vienam gadam.” (04. 01. 2012.)
Avots: www.apollo.lv, www.homoecos.lv, www.nra.lv
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *